DEM Parti İmralı Heyeti üyesi ve Van Milletvekili Pervin Buldan, çerçeve yasa kapsamında oluşturulacak kurulların çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Buldan, silahsızlanma ve siyasallaşma kurulunda Abdullah Öcalan'ın yer alacağını söyledi.
Buldan, söz konusu kurulun 24 Ağustos'ta ilk toplantısını yapacağını ve toplantının ardından alt kurulların oluşturulması için sürecin başlayacağını belirtti.
ÇERÇEVE YASA SONRASI YENİ DÖNEM VURGUSU
DEM Parti İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Faik Özgür Erol ile Veysi Aktaş, çerçeve yasa sonrası gelinen sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Faik Özgür Erol, çerçeve yasanın önemli bir eşik olduğunu belirterek, yasanın daha kapsamlı bir demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümü çerçevesiyle ele alınmasını istediklerini ifade etti.
4 BİN TUTUKLU VE 75 BİN DOSYA VURGUSU
Erol, çerçeve yasanın yaklaşık 4 bin tutuklunun serbest kalmasına ve 75 binin üzerinde soruşturma ile kovuşturma dosyasının etkilenmesine yol açabileceğini söyledi.
Erol, yasanın yalnızca hukuki düzenlemelerden ibaret olmadığını, oluşturulacak kurulların da sürecin ilerlemesinde önemli rol oynayacağını belirtti.
ÖCALAN'IN SÜREÇTEKİ ROLÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Buldan, Abdullah Öcalan'ın yasa sürecine ilişkin görüşlerini aktardı. Öcalan'ın, yasanın çıkmasını önemli gördüğü ve bunu yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirdiği belirtildi.
Buldan'ın aktardığına göre Öcalan, silahlı mücadelenin sona erdiği ve siyasal mücadelenin öne çıkacağı bir dönemden söz etti.
YENİ YAPILANMA MESAJI
Buldan, DEM Parti'nin 6 Eylül'de yapılacak kongresinin yasal zorunluluk nedeniyle gerçekleştirileceğini, ardından yeni bir yapılanma süreci için çalışmalar başlayacağını söyledi.
Buldan, Öcalan'ın yeni bir parti, tüzük, program ve kadro değişikliği içeren yeni bir yapılanmadan söz ettiğini aktardı.
"ÖNEMLİ BİR EŞİK AŞILDI"
Veysi Aktaş, çerçeve yasanın Meclis'ten geçmesiyle Kürt sorununun çözümü açısından önemli bir eşik aşıldığını söyledi.
Aktaş, yeni hukuki zeminle birlikte diyalogdan müzakere aşamasına geçildiğini savundu ve sürecin demokratikleşme ile yeni bir toplumsal sözleşme tartışmalarına uzanabileceğini ifade etti.