Milli Savunma Bakanlığı (MSB), S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemleriyle ilgili son duruma ilişkin açıklama yaptı.
HAVELSAN’da düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Bakanlık yetkilileri, S-400 sistemleriyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti.
“SOMUT GELİŞMELER OLDUĞUNDA PAYLAŞILACAK”
MSB tarafından yapılan açıklamada, S-400 sistemleriyle ilgili çalışmaların çok yönlü şekilde sürdürüldüğü ifade edildi.
Bakanlık açıklamasında, “S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemleri ile ilgili çalışmalar çok yönlü olarak devam etmektedir. Somut gelişmeler olduğunda kamuoyuyla paylaşılacaktır” denildi.
S-400’LERİN SATILACAĞI İDDİALARINA YANIT
Son dönemde kamuoyunda gündeme gelen S-400 sistemlerinin satışı veya farklı bir ülkeye devri yönündeki iddialar üzerine açıklama yapan MSB, çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Bakanlık, sistemlerin geleceğine ilişkin herhangi bir yeni karar alındığında resmi kanallar aracılığıyla kamuoyunun bilgilendirileceğini belirtti.
MSB’DEN SAVUNMA SANAYİ VURGUSU
Toplantıda Türkiye’nin savunma sanayisi alanındaki çalışmaları hakkında da bilgi verildi.
MSB, HAVELSAN tarafından geliştirilen komuta kontrol sistemleri, simülasyon teknolojileri, insansız kara ve deniz araçları, siber güvenlik çözümleri ve yapay zeka destekli savunma teknolojilerinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin kabiliyetlerine katkı sağladığını ifade etti.
TERÖRLE MÜCADELE VE SINIR GÜVENLİĞİ AÇIKLAMASI
Bakanlık ayrıca terörle mücadele faaliyetleri ve sınır güvenliği konusunda da bilgilendirme yaptı.
MSB, son hafta içerisinde 3 PKK’lı teröristin teslim olduğunu, harekat bölgelerinde mayın, el yapımı patlayıcı, mağara, sığınak ve barınaklara yönelik çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Sınır güvenliği kapsamında ise yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 404 kişinin yakalandığı, 701 kişinin ise sınırı geçemeden engellendiği bildirildi.
SURİYE VE BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ GÜNDEMDE
MSB, Türkiye ile Suriye arasındaki askeri işbirliği kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı heyetinin Lazkiye’ye ziyaret gerçekleştirdiğini açıkladı.
Açıklamada, ziyaret kapsamında Suriye Deniz Kuvvetleri Komutanı ile heyetler arası görüşmeler yapıldığı ve iki ülke arasındaki askeri koordinasyonun geliştirilmesine yönelik değerlendirmelerde bulunulduğu belirtildi.
İSRAİL’E MÜZAKERE ÇAĞRISI
Bakanlık, İsrail’in Lübnan ve Filistin’de sivillere yönelik saldırılarını kınadığını açıkladı.
MSB, bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için tarafların yapıcı anlayışla müzakereleri tamamlaması gerektiğini vurguladı.
MSB’nin S-400 açıklamasıyla birlikte, Türkiye’nin savunma politikaları ve hava savunma sistemlerine ilişkin gelişmelerin önümüzdeki dönemde de yakından takip edilmesi bekleniyor.