Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Altınkılıç Gıda ve Süt Sanayi Ticaret AŞ (ALKLC) ile Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret AŞ (ANELE) pay piyasalarında gerçekleştirilen işlemlere yönelik incelemelerini tamamladı. Kurul, ANELE payındaki işlemler nedeniyle 48 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına, 48 kişi ile 5 şirkete 2 yıl işlem yasağı uygulanmasına karar verdi. Ayrıca 28 kişinin sahip olduğu lisansların işlem yasağı süresince iptal edilmesi kararlaştırıldı.
ALKLC İŞLEMLERİNDE 8 KİŞİ HAKKINDA KARAR
SPK’nin 22 Ekim 2026 tarihli ve 2026/73 sayılı bülteninde, ALKLC pay piyasasındaki işlemlere ilişkin incelemenin sonuçları açıklandı.
Kurul; Bülent Uygun, Ecem Tuğçe Akçay, Emre Alkin, Erdin Özel, Ethem Umut Beytorun, Haldün Saffet İnal, İbrahim Bekçi ve Okan Uzunoğlu hakkında Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107’nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Bu 8 kişi ile Tera Portföy Yönetimi AŞ hakkında 2 yıl süreyle işlem yapma yasağı uygulanması da kararlaştırıldı. Şirket hakkındaki yasak, ALKLC payında kendi nam ve hesabına gerçekleştirilen işlemlerle sınırlı olacak.
ANELE İÇİN 48 KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
ANELE pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlere yönelik inceleme sonucunda ise 48 kişi hakkında suç duyurusu kararı alındı.
SPK ayrıca bu 48 kişiyle birlikte Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ, Tera Yatırım Bankası AŞ, Tera Yatırım Holding AŞ ve Century City Securities SA hakkında 2 yıl işlem yapma yasağı uygulanmasını kararlaştırdı.
Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ ile Tera Yatırım Bankası AŞ’ye yönelik yasak, şirketlerin kendi nam ve hesaplarına ANELE pay piyasasında gerçekleştirdikleri işlemlerle sınırlı olacak.
28 KİŞİNİN LİSANSLARI İŞLEM YASAĞI BOYUNCA İPTAL
Kurul kararında, incelemeler kapsamında haklarında işlem yasağı uygulanan kişilerden 28’inin sahip olduğu tüm lisansların da işlem yasağı süresince iptal edilmesi kararlaştırıldı.
ALKLC işlemleri kapsamında Bülent Uygun, Ecem Tuğçe Akçay, Ethem Umut Beytorun, İbrahim Bekçi ve Okan Uzunoğlu da bu kapsamda yer aldı.
ETKİN PİŞMANLIK İÇİN 15 GÜN SÜRE
SPK bülteninde, haklarında suç duyurusu kararı alınan kişilerin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmeleri için uygulanacak şartlara da yer verildi.
Buna göre kişilerin, 500 bin liradan az olmamak şartıyla, elde ettikleri veya elde edilmesine neden oldukları menfaatin iki katı tutarındaki parayı Kurul kararından itibaren 15 gün içinde Hazine ve Maliye Bakanlığının e-tahsilat hesabına yatırmaları gerekiyor.
Ödemeye ilişkin belgelerin de aynı süre içerisinde SPK’ye iletilmesi istendi.