İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmede düzensiz göç, terörle mücadele ve organize suç örgütlerine yönelik ortak çalışmalar ele alındı. Türkiye, İtalya'da bulunan yeni nesil suç örgütlerinin elebaşları ile üyelerinin iadesine ilişkin beklentilerini iletti. İtalyan Bakan Piantedosi ise suç ağlarına karşı ortak soruşturma ve araştırma ekipleri kurulmasını önerdi.
TÜRKİYE VE İTALYA ARASINDA GÜVENLİK GÖRÜŞMESİ
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, İtalyan mevkidaşı Matteo Piantedosi ve beraberindeki heyeti Ankara'da ağırladı.
Bakanlıkta gerçekleştirilen görüşmenin ayrıntılarını sosyal medya hesabından paylaşan Çiftçi, iki ülke arasındaki güvenlik iş birliğinin geliştirilmesine yönelik konuların değerlendirildiğini bildirdi.
Toplantıda düzensiz göç, göçmen kaçakçılığı, terörle mücadele, organize suç örgütleri ve suçluların iadesi konuları gündeme geldi.
İTALYA'DAKİ SUÇ ÖRGÜTÜ ELEBAŞLARININ İADESİ GÜNDEMDE
Görüşmenin öne çıkan başlıklarından biri, İtalya'da bulunan yeni nesil suç örgütlerinin elebaşları ve üyelerinin Türkiye'ye iadesi oldu.
Bakan Çiftçi, söz konusu kişilerin iadesine yönelik Türkiye'nin beklentilerini İtalyan mevkidaşına aktardıklarını açıkladı.
Sınır aşan suçlarla mücadelede ülkeler arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çeken Çiftçi, güvenlik alanındaki ortak çalışmaların artırılmasını istediklerini belirtti.
İTALYA'DAN ORTAK SORUŞTURMA EKİBİ ÖNERİSİ
İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi de ülkesinde faaliyet gösteren yeni nesil suç örgütleriyle mücadele konusunda kararlı olduklarını ifade etti.
Piantedosi, iki ülkenin bu suç ağlarına karşı daha etkili hareket edebilmesi için ortak soruşturma ve araştırma ekipleri kurulmasını önerdi.
Bakan Çiftçi, görüşmenin bu bölümüne ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"İtalyan mevkidaşımız da ülkesindeki yeni nesil suç örgütlerine karşı kararlı bir tutum sergileyeceklerini belirterek, bu suç ağlarıyla daha etkin mücadele için ortak soruşturma ve araştırma ekipleri kurulmasını önerdi."
AKDENİZ'DE DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE ELE ALINDI
Görüşmede organize suç örgütlerinin yanı sıra Akdeniz'deki düzensiz göç hareketleri de değerlendirildi.
Türkiye ve İtalya'nın bu alandaki ortak çalışmalarını geliştirmesi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Göçmen kaçakçılığıyla mücadele de iki ülkenin güvenlik gündeminde yer aldı.
TERÖRÜN FİNANSMANI VE PROPAGANDA FAALİYETLERİ GÖRÜŞÜLDÜ
İki bakanın ele aldığı konular arasında terör örgütlerinin finansman kaynakları ve propaganda faaliyetleri de bulunuyor.
Bakan Çiftçi, sınır aşan tehditlerle mücadelenin uluslararası dayanışma gerektirdiğini vurguladı.
Çiftçi, açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"Sınır aşan tehditlerle mücadelenin güçlü bir uluslararası dayanışma ve etkin işbirliğiyle mümkün olduğuna inanıyoruz."
Türkiye'nin Akdeniz'de düzensiz göçle mücadele, terör örgütlerinin finansmanının engellenmesi ve suçluların iadesi konularında İtalya ile iş birliğini artırmak istediğini belirtti.
BAKAN ÇİFTÇİ: İŞ BİRLİĞİNİ DAHA İLERİ TAŞIYACAĞIZ
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Türkiye'nin terör ve organize suç örgütlerine yönelik mücadelesini sürdüreceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yürütülen "Terörsüz Türkiye" ve "Terörsüz Bölge" hedeflerine değinen Çiftçi, İtalya ile güvenlik alanındaki ortaklığın önemine dikkat çekti.
Bakan Çiftçi, "NATO müttefikimiz ve stratejik ortağımız İtalya ile güvenlik alanındaki işbirliğimizi somut adımlarla daha ileri taşımayı hedefliyoruz. Nazik ziyaretleri ve yapıcı görüşmeleri dolayısıyla değerli mevkidaşım Sayın Matteo Piantedosi'ye teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.