Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı alarm seviyesinde

TÜİK ve DSİ verilerine göre, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık su miktarı 1301 metreküpe geriledi. Su kısıtı riskine karşı yeni adımlar atılacak.

GÜNDEM 31.05.2026 18:37 Nahibe Demirel 63 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı alarm seviyesinde
Paylaş:
N

Türkiye’de su kaynakları üzerindeki baskı, nüfus artışı ve iklim değişikliğinin etkileriyle daha görünür hale geldi. DSİ verilerine göre Türkiye’nin teknik ve ekonomik olarak kullanılabilir su potansiyeli 112 milyar metreküp seviyesinde bulunuyor. TÜİK’in 31 Aralık 2025 verilerine göre nüfusun 86 milyon 92 bin 168 kişiye ulaşmasıyla kişi başına düşen yıllık su miktarı 1301 metreküpe kadar geriledi. Bu seviye, Türkiye’nin su zengini ülkeler arasında yer almadığını ve su kaynaklarının daha planlı yönetilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

YAĞIŞ REJİMİ SU YÖNETİMİNİ ZORLAŞTIRIYOR

Yarı kurak iklim kuşağında bulunan Türkiye’de yıllık yağış miktarı yaklaşık 450 milyar metreküp olarak hesaplanıyor. Ancak yağışların bölgelere ve mevsimlere göre düzensiz dağılması, su yönetimini daha önemli hale getiriyor. DSİ tarafından hidrometrik, hidrometeorolojik, sediment, kar ve su kalitesi gözlemleri anlık olarak takip edilirken Türkiye genelindeki su depolama hacminin 183,82 milyar metreküpe ulaştığı belirtiliyor. İklim değişikliğinin ani yağış, sel ve kuraklık risklerini artırdığına yönelik resmî değerlendirmeler de su planlamasının güncellenmesini zorunlu kılıyor.

TARIMSAL SULAMADA VERİMLİLİK HEDEFİ

Su kısıtı riskine karşı özellikle tarımsal sulamada verimliliği artıracak adımlar öne çıkıyor. Türkiye’de sulanan alanın 2028 yılı sonuna kadar 7,85 milyon hektara çıkarılması hedeflenirken, klasik açık sulama sistemlerinin yerine kapalı ve basınçlı borulu sistemlerin yaygınlaştırılması planlanıyor. DSİ’nin tarımsal su tasarrufuna yönelik çalışmaları kapsamında kapalı sistem sulama, hacim esaslı ücretlendirme ve sulama otomasyonu gibi uygulamalar da gündemde. Ayrıca değişen yağış rejimi ve artan su talebi nedeniyle Türkiye’deki 25 hidrolojik havzanın master planlarının güncellenmesi için hazırlık yapılıyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Bakan Yumaklı duyurdu: Yerli tohumda dev hamle
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bakan Yumaklı duyurdu: Yerli tohumda dev hamle
WhatsApp
İhbar Hattı