anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

İDDİA - Deprem önceden bilinecek

Balıkesirli elektronik mühendisi Cengiz Çetin, ‘’DeHa'' ismini verdiği cihazla depremleri meydana gelmeden öğrenebileceğini öne sürdü.
 Tarih: 28-01-2020 13:48:33
İDDİA - Deprem önceden bilinecek

Cengiz Çetin, deprem öncesinde açığa çıkan elektromanyetik dalgaları algılayarak büyüklüğü 5 olan depremi 10 dakika önceden haber alan bir sistem geliştirdiğini iddia etti.

Çetin, cihazın alarm vermesinden sonra 10 dakika içinde deprem olmaması durumunda ilk 2 saatte 6,5 saat içinde 7 ve 7 ila 24 saat içinde de 7’nin üzerinde büyüklükte bir depremin beklenmesi gerektiğini söyledi.

İcadının tamamen bilimsel olduğunu söyleyen Çetin, Tayvanlı deprem tahmincisi Dyson Lin’in de kendisine ulaşarak icat ettiği cihaz hakkında bilgi istediğini öne sürdü.

Çetin, "DeHa deprem habercisi sistemini son günlerde oluşan deprem fırtınalarının bizleri etkilemesi sonucu yapmaya karar verdim. DeHa deprem habercisi lokal bir deprem habercisi olup 50 kilometre yarı çap alanda oluşan 5 ve üzeri büyüklükteki depremleri haber verecek şekilde dizayn ettim. İki türlü deprem habercisi oluşturdum. Biri normal sinyal veren, diğeri ise hem sinyal verip hem de daha önce hafızasına vermiş olduğumuz iki tane telefona mesaj atan bir DeHa sistemi yaptım” diye konuştu.

Cihazı geliştirirken hayvanların deprem öncesindeki huzursuzluklarının kendisine ışık tuttuğunu kaydeden Çetin, deprem öncesinde açığa çıkan enerjiyi tespit ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Örneğin kuşlar depremden en az 5-10 dakika önce bir huzursuzluk duymaya başlarlar, kafeslerinin dışına çıkmaya çalışırlar. Köpekler ve kediler de o şekilde. Depremlerden önce oluşan, bizim fark etmediğimiz ama hayvanların fark ettiği elektroniksel birtakım güçler insanları da stresse sokar, farkında olmadan. İşte ben buradan yola çıkarak madem hayvanların duyduğu bir güç var, bir dalga var, ben bunu algılarım dedim. Hayvanlar algılıyorsa bunu ben elektronik olarak algılayabilirim dedim.”

Çetin, "Bana bu cihazımın işleyiş şekliyle ilgili bazı sorular geliyor. Hatta şu anda sosyal medyada fenomen olan Dyson Lin denen Tayvanlı deprem habercisi, biz buna kahini diyelim. Çünkü ülkenin 12 değişik deprem tahmini yapıyor ama birinde tutuyor birinde tutmuyor. Zaten ülkemiz deprem kuşağında olduğu için söyledikleriyle bilmiş oluyor. Yani o bile cihazımı sordu. Bende maalesef patent başvurularım var dedim. DeHa ile ilgili patent müracaatımı yaptım. Bu kabul edildiği, yayınlandığı andan itibaren bilgiler halka açılacaktır. Şu anda sistemin mekanizmasıyla ilgili teknik bir bilgi maalesef veremiyorum. Patent müracaatımın kabul edilişinin ardından bu bilgiler halka açılacaktır” diye konuştu.

(Kaynak: İHA) 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER BİLİM-TEKNİK Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI