anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

‘Yüce lider'e 530 bin dolar

Burundi parlamentosu, görevi bırakmaya hazırlanan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'ya 530 bin dolar ödenmesine, lüks bir villa tahsis edilmesine ve ''yüce lider'' ilan edilmesine karar verdi.
 Tarih: 23-01-2020 16:29:30   Güncelleme: 23-01-2020 16:58:30
‘Yüce lider'e 530 bin dolar

Burundi’de, Mayıs ayında görev süresi dolacak Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'yı ihya edecek bir dizi karar alındı.

Parlamentoda sadece iki vekilin karşı çıktığı ancak 98 vekilin onaylandığı yasaya göre Nkurunziza'ya ömür boyu maaş bağlanacak, 530 bin dolar ödenecek, lüks bir villa tahsis edilecek ve ''yüce lider’’ unvanı verilecek.

Yasa aynı hakları eski başkanlara da tanıyor ancak demokratik yollarla seçilmiş olma şartını koşuyor. Emekli başkanlar ayrıca, yedi yıl boyunca görevdeki başkan yardımcısına tanınan haklardan faydalanacak ve hayatı boyunca bir milletvekili kadar maaş alacak.

Yasa, onaylanması için bakanlar kuruluna gönderildi. Oylama sırasında parlamentoya hitap eden Adalet Bakanı Aimee-Laurentine Kanyana, "Bir grup politikacının fikir birliğiyle göreve getirilen bir cumhurbaşkanı, demokratik yollarla seçilmiş bir cumhurbaşkanıyla aynı saygıyı görmez” dedi.

2015 yılında Nkurunziza üçüncü kez başkan seçilince Burundi’de anayasal kriz patlak vermişti. Muhalefetin protestolarının ardından sokaklarda çatışmalar yaşanmıştı.

Hutu isyancılarının eski lideri olan Nkurunziza, iç savaşın sonlanmasının ardından 2005'te devlet başkanı seçilmiş ve ülkede demokratik yollarla göreve gelen ikinci lider olmuştu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) görevlendirdiği bir komisyon geçen yıl işkence, keyfi gözaltı, yargısız infaz ve cinsel şiddete işaret ederek hükümeti insan haklarını ihlalle suçlamıştı. Hükümet ise bunu reddetmişti.

BM Dünya Gıda Programı'na göre 10 milyon nüfusa sahip Burundi’de halkın yüzde 65'i yoksulluk içinde yaşıyor, nüfusun yarısının gıda güvenliği bulunmuyor.

 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI