anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

DAVOS 2020 - 'Elitler' 4 gün tek çatı altında

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) düzenlediği Davos Zirvesi, bugün İsviçre'nin Davos kasabasında başlıyor.
 Tarih: 21-01-2020 07:21:34   Güncelleme: 21-01-2020 10:35:34
DAVOS 2020 - 'Elitler' 4 gün tek çatı altında

24 Ocak’ta sona erecek olan 50. Dünya Ekonomik Forumu’na 117 ülkeden 3 bin işadamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak.

Davos'ta 50'den fazla ülke devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edilecek.

Zirvede Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın temsil etmesi bekleniyor.

"Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları" ana temasıyla düzenlenecek zirvede, 400'den fazla açık ve kapalı oturum yapılacak.

Davos'ta 50'den fazla ülke devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edilecek.

KİMLER BU YIL DAVOS’TA?

Zirveye katılacak bazı isimler şöyle:

ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Pakistan Başbakanı İmran Han, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde. Dünyanın en büyük şirketlerinin yöneticileri, çok sayıda ülke lideri ve sayısız ünlü isim bugün İsviçre'nin küçük Davos kasabasında Dünya Ekonomik Forumu için toplanıyor.

Donald Trump, iklim aktivisti Greta Thunberg ve Uber'in kurucusu Dara Khorowshahi de konuşmacılar arasında olacak.

CEVAD ZARİF’E VETO

İsviçre, İran’da yaşanan gelişmelerin ardından Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif’in katılımını iptal ettiğini duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in resmi olarak, İsviçre'de 21-24 Ocak'ta gerçekleştirilecek 50’inci Dünya Ekonomik Forumu'na davet edildiğini, program için hazırlık yaptığını, ancak katılımının daha sonra iptal edildiğini açıkladı.

Dünya çapında tanınan ünlü isimler de bu Davos'ta yaptıkları konuşmalarla küresel bir farkındalık yaratmaya çalışıyor.

KİMLER KATILABİLİYOR?

Dünya Ekonomik Forumu'nun her yıl 3.000 civarında ziyaretçisi oluyor. Katılmak için davet edilmeniz gerekiyor. Davetli misafirler için organizasyon ücretsiz.

Zirveye katılmanın bir diğer yolu ise Dünya Ekonomik Forumu'na üye olmak. Üyelik bedelleri ise 625.000 doları buluyor.

Birçok ülke lideri, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin yanı sıra Coca-Cola, Goldman Sachs ve IBM gibi dev uluslararası şirketlerin en üst düzey yöneticileri bu yıl da Davos'ta olacak.

Her yıl zirveye katılan isimler arasında piyasa spekülatörü George Soros, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ve U2 grubunun solisti Bono var.

PROTESTO GÖSTERİLERİ

Dünya Ekonomik Forumu sadece zengin ve iktidar sahibi isimleri değil, bilim insanlarını da ağırlıyor.

Geçtiğimiz yıl, Hollandalı Tarih Profesörü Rutger Bregman, konuşmacı olarak katıldığı bir panelde delegeleri sert viçimde eleştirmiş ve "Vergilerinizi ödeseydiniz dünyada gelir adaletsizliğinden bahsediyor olmazdık" demişti.

Zirve devam ederken Davos ve diğer büyük İsviçre kentlerinde sık sık protesto gösterileri düzenleniyor.

ERKEKLER DAHA FAZLA

Davos bir yandan da erkeklerin ezici çoğunlukta olduğu bir organizasyon. “Davos adamı” tabiri zengin, elit kişileri tarif etmek için kullanılıyor.

2019'da katılımcıların sadece yüzde 22'si kadındı. 2015'te ise bu oran yüzde 15'ti.

Davos'a giden helikopter trafiği ve zirve sırasında düzenlenen partiler, organizasyonun “elit kulübü” olarak adlandırılmasına neden olan diğer yanları.

Ancak Dünya Ekonomik Forumu, tek amaçlarının küresel kanaat önderlerini bir araya getirip küresel sorunlara çözüm geliştirmeleri için platform oluşturmak olduğunda ısrarcı.

DAVOS’UN BAŞARILARI

Pek çok şirket, sürdürülebilirlik ya da eşitlik alanında verdikleri sözleri duyurmak için Davos'u bir platform olarak kullanıyor.

Şu ana kadar Davos zirvelerinden çıkan en somut siyasi sonuç 1980'lerde siyasi anlamda büyük bir gerilim yaşayan (Hora krizi) Türkiye ve Yunanistan'ın savaşın eşiğinden döndürülmüş olması.

Turgut Özal, Başbakanlığı döneminde Hora Krizi'ni Davos Zirvesi'nde Yunan mevkidaşı Andreas Papandreu ile görüşerek çözmüştü.

DAVOS’UN BU YILKİ ANA KONUSU

Ana konusunu “Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri" oluşturacak olan Davos'un bu yılki toplantılarında küresel iklim değişimi ve çevre konularına da ağırlık verilecek.

WEF'in yıllık olarak yayınladığı küresel risk raporuna göre, iklim ve çevre konuları uzun vadede en acil riskler olarak nitelendiriliyor.

Artan sıcaklıkların ağır ekonomik, sosyal ve çevresel sonuçlara neden olabileceği belirtilen raporda, araştırma tarihinde ilk defa uzun vadede iklim ve çevre konularının en acil riskler olarak ön plana çıktığı vurgulanıyor.

Raporda, 10 yılda karşılaşılacak risk görünümünde aşırı hava koşulları, iklim, doğal afetler, biyoçeşitlilik kaybı ve insan nedeniyle ortaya çıkabilecek çevresel felaketler ilk sıralarda yer alıyor. Bu konulara Davos toplantılarında önem verilmesi bekleniyor.

5 BİN POLİS VE ASKER GÖREVLİ

Beş bin asker ve polisin 24 saat hizmet vereceği Davos toplantıları boyunca, Davos hava sahası uçuşlara kapalı olacak. Bunun yanında, zirvenin yapılacağı kongre merkezinin etrafını yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

DAVOS ZİRVESİ NEDİR?

1970 yılında başlayan Dünya Ekonomik Forumu, bu yıl 50’nci yıldönümünü kutluyor. Organizasyonun vizyonu “Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek” olarak özetleniyor.

Her yıl, İsviçre'nin kayak merkezlerinden birisi olan Davos kasabasında düzenlenen forumda, dünya liderleri, uluslararası şirketlerin yöneticileri, akademisyenler ve yardım kuruluşlarının temsilcileri bir araya geliyor, iklim krizinden gelir adaletsizliğine dünyanın sorunlarına çözümler arıyor.

Davos Zirvesi olarak da adlandırılan bu organizasyon, aynı zamanda birçok isim için kapalı kapılar ardında toplantılar yapma fırsatı da sunuyor. İş anlaşmaları görüşülüyor, ülke liderleri gündemlerindeki konuları ele alıyor.

  Kaynak: Ajanslar
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI