anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Av. Çetin: Güle güle Toprak Dede

Av. Süleyman Çetin, Hayrettin Karaca hakkında, “Seni uğurladığımızı sanma sakın, sen her daim bizimle ve uğruna ömrünü adadığın toprakla birlikte koyun koyuna, sarmaş dolaşsın…” dedi.
 Tarih: 22-01-2020 14:00:00   Güncelleme: 22-01-2020 14:20:21
Av. Çetin: Güle güle Toprak Dede

Çetin, 1995 yılından beri Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) üyesi.

Manşet Haber’e konuşan Çetin, dün hayatını kaybeden TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’yı şu sözlerle andı:

“Toprak Dede ve yaklaşık bir milyon gönüllüsüyle TEMA VAKFI, sürdürülebilir yaşam ilkesiyle başta topraklarımız olmak üzere doğal varlıkların korunması için, bilim temelli çalışan, topraktan gelen toplumsal barışa inanan, halkla bütünleşen, ülkenin ve dünyanın geleceğinde söz sahibi olan, gönüllü, bilinçli, öncü, uluslararası ve muteber bir sivil toplum kuruluşu meydana getirdi.”

TEMA’nın 28 yıldır sürdürdüğü faaliyetlerine ilişkin değerlendirme yapan Çetin, “Toprak, kaybetmeyi göze alamayacağımız kadar kıymetli bir varlık. Bize aşımızı, işimizi, sanayimize hammaddeyi toprak sağlıyor. Eğer toprağımızı kaybedersek hayatımızı da kaybederiz. TEMA Vakfı'nın varoluş nedeni yaşama, yani toprağa sahip çıkmak, korumaktır” dedi.

HAYRETTİN KARACA KİMDİR?

Hayrettin Karaca, TEMA’yı 1992 yılında Nihat Gökyiğit ile birlikte kurdu. “Toprak Dede” lakabıyla anılan Karaca, 4 Nisan 1922 yılında Bandırma’da doğdu.

Karaca ellili yaşlarında, Türkiye’nin ilk özel arboretumunu kurdu ve yurtiçi-yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi ve bağlantılar kurdu.

Karaca’nın Yalova’da kurduğu Karaca Arboretumu, dünyanın her tarafındaki botanikçiler tarafından bilinmektedir.

Türkiye için adeta bir gen koruma merkezi olan Karaca Arboretumu içinde 14.000 türü barındırıyor.

Toprak Dede, alternatif Nobel ödülüne layık görülmüş, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da “Orman Kahramanı” seçilmişti.

 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YAŞAM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI