anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

HDP’den 112 çağrısı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sezai Temelli, “Depremde bir görevli kadın arkadaşın Kürtçe konuşması ne kadar önemli olduğunu gördük. 112’de 112 dil var, Kürtçe yok” dedi.
 Tarih: 04-02-2020 16:27:57   Güncelleme: 04-02-2020 16:42:57
HDP’den 112 çağrısı

Temelli, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Kürtçe’nin kamusal alanda kullanılmamasına yönelik eleştirilerde bulundu.

Temelli, “Depremde bir görevli kadın arkadaşın Kürtçe konuşması ne kadar önemli olduğunu gördük. 112’de Kürtçe yok. 112’yi arayan bir Kürt vatandaşı meramını nasıl anlatacak? 112’de 112 dil var, Kürtçe yok. Anadilde eğitim yasağı başta olmak üzere yasaklar kalkmalı” ifadelerini kullandı.

Temelli, TBMM’de milletvekilleri Kürtçe konuştuğu zaman bunların tutanaklara, "bilinmeyen dil", "anlaşılmayan dil", "X" olarak geçtiğini belirterek, "Bu ne aymazlıktır, utanmazlıktır. Bu nasıl bir anlayıştır? Meclis Başkanı'na buradan bir kez daha çağrı yapıyorum bu ayıba bir an önce son verin. Bu Meclis, Kürtler’in de, Türkler’in de Meclisidir” dedi.

KAYYUM VE HÜKÜMET SİSTEMİ

Temelli ayrıca, kayyum görevlendirmeleri ile toplumsal barışın çökertildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni eleştiren Temelli, sözlerine şunları ekledi:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi aslında sağ popülist bir iktidarın Kürt düşmanlığı üzerinden nasıl bir otoriter rejim olduğunu bize açıklar. Bu düşmanlıktan beslenerek toplum her geçen gün daha fazla şiddet, baskı girdabına sürüklendi. Her gün yeni bir zulüm ile karşı karşıyayız. Bu sistemin adı aslında zorbalıktır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi zorba bir sistemdir.”

Sezai Temelli, İdlib'de yaşanan gelişmelere de değinerek, iktidarın dünya sistemi, uluslararası ilişkiler ve dış politika gibi konularda hiçbir fikrinin olmadığını savundu.

ABD’NİN BARIŞ PLANI

ABD'nin Ortadoğu'da barış planına ilişkin açıklamada Filistinlilerin bulunmadığına işaret eden Temelli, konuşmasına şunları ekledi:

“O açıklama ile sizin 100 yıllık bir barışı var etmeniz mümkün değil. Filistin halkı ve temsilcileri olmadan ortaya koyduğunuz çözüme çözüm denmez.”

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI