anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Yüzyılın 40 Oyunu

Edebiyat dergisi Notos’un “Yüzyılın 40 Oyunu” adlı araştırmasında, usta kalem Haldun Taner'in 1964 yılında dünya tiyatrosuna kazandırdığı Keşanlı Ali Destanı adlı eseri ilk sırada seçildi.
 Tarih: 08-02-2020 10:50:08
Yüzyılın 40 Oyunu

Natos dergisi her yıl geleneksel kamuoyu araştırmasının 14’üncüsünü oyun metinleri üzerine yaptı. ‘‘Yüzyılın 40 Oyunu’’ adlı araştırmanın ilk sırasında, Türkiye’de epik tiyatronun öncüsü kabul edilen Haldun Taner’in Keşanlı Ali Destanı yer aldı.

237 yazar, yönetmen, oyuncu, dramaturg, çevirmen ve editörün oylarıyla belirlenen yarışmada ikinci sırada Melih Cevdet Anday’ın “Mikado’nun Çöpleri” adlı eseri, üçüncü sırada ise Ekrem Reşit Bey’in yazdığı “Lüküs Hayat” yer aldı.

İlk kez 1964’te Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Semiha Berksoy başta olmak üzere 40 kişilik dev bir kadro ve Genco Erkal rejisiyle dünya prömiyerini yapan Keşanlı Ali oyunu, farklı gruplar tarafından dünyanın birçok yerinde, birçok defa sahnelendi.

Yücel Erten’in yönettiği oyunda Keşanlı Ali’yi İlker Ayrık, Zilha karakterini ise Birce Akalay canlandırıyor. Oyunda ayrıca, duayen oyuncular Meral Çetinkaya Şerif Abla Köksal Engür Derviş Dayı/Sarhoş Rasih Nilgün Kasapbaşoğlu ise Madam Olga karakterlerine hayat veriyor.

Prömiyeri 20 Şubat Perşembe akşamı saat 20.30’da TİM Show Center’da gerçekleşecek Keşanlı Ali Destanı, 29 Şubat Cumartesi akşamı saat 20.30’da yine TİM Show Center’da izlenebilir. 

KEŞANLI ALİ DESTANI 

Keşanlı Ali Destanı, Türklere ait bir hiciv komedisidir. Hikâyenin geçtiği Sineklidağ, büyük bir kentin eteklerinde yer alan, gecekondulardan oluşmuş, yoksul insanların yaşadığı bir varoştur. Ali de Sineklidağ’da oturan bir gençtir. 

Zilha isminde, aynı semtte oturdukları bir kızı çok sevmektedir. Bir gün Zilha’nın amcası öldürülür ve suç Ali’nin üzerine atılır. İşlemediği bir cinayetten ötürü önce mahkûm edilen Ali, ardından bir kahramana dönüşür.

Avrupa'nın birçok şehrinde, Amerika'dan Lübnan'a kadar birçok ülkede oynanan oyun, Türk tiyatro tarihinde bir fenomen haline geldi.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER KÜLTÜR Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI