anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

SON İCAT - Canlı tuğla

ABD’li bilim insanları kendini yenileyebilen canlı tuğla üretti.
 Tarih: 19-01-2020 09:25:27
SON İCAT - Canlı tuğla

İnşaat sektöründe devrim yaratabilecek gelişme sayesinde sürdürülebilir yapılar inşa etmek ve sera gazı salınımını azaltmak mümkün hale gelecek.

Colorado Boulder Üniversitesi'nde araştırma yapan disiplinlerarası ekip, kum ve bakterilerden canlı ve üreyebilen bir beton geliştirdi.

Malzemeyi diğerlerinden ayıran özelliği ise minerallerin kimyasallar tarafından değil, fotosentez yoluyla enerji yakalayan mikrop sınıfı siyanobakteriler tarafından biriktiriliyor olması.

Fotosentetik işlem, normal beton üretiminin aksine karbondioksiti emdiği için sera gazı salınımını önemli ölçüde etkileyecek.

Araştırma ekibinin başındaki yapı mühendisi Wil Srubar üretilen malzeme için “Gerçekten bir Frankenstein materyali gibi görünüyor." dedi. Fotosentetik bakteriler, betona yeşil bir renk verse de malzemenin kuruması sırasında bu renk kayboluyor.

Araştırmacılar, yeni malzemenin en önemli avantajlarından birini, tuğlanın üretiminin bakteriler baz alınarak yapılması nedeniyle canlı kalması olarak nitelendiriyorlar. Bu alanda daha önce yapılan çalışmalarda, biyolojik malzeme ile çimentodan yapılmış hasarlı tuğlaların tamir edilmesi denenmiş ancak araştırmalar bakterilerin bu ortamda canlı kalamaması nedeniyle sonuçlanamamıştı.

Canlı malzemeden yapılan tuğlanın dayanıklılığı geleneksel beton tuğla ile karşılaştırıldığında zayıf olarak gözükse de beş santimetre uzunluğundaki küpler halihazırda ortalama bir insanı taşıyacak güce sahip. 

(Kaynak: euronews)

 

 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER BİLİM-TEKNİK Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI