anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

‘Bekar’a ev yok’ diyene ceza!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, bekâr erkeğe ev vermeyen mülk sahibi ile aracı emlakçıya 1000’er lira idari para ceza verdi.
 Tarih: 20-01-2020 10:33:05
‘Bekar’a ev yok’ diyene ceza!

1+1 daire kiralamak isteyen M.K. isimli bir kişi, emlakçı ve ev sahibi ile yaptığı görüşme sonrası ''evin erkek kiracıya verilmeyeceğini’’ öğrendi.

Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, cinsiyeti ve medeni hali nedeniyle kendisine ayrımcılık yapıldığını iddia eden M.K., Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvurarak ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını istedi. 

Tarafları dinleyen TİHEK ise emsal bir karara imza attı. Taraflara tebliğ edilen kararda şunlar denildi

“Emlak müşaviri ve başvuran arasında söz konusu evin kiralanmasında yalnızca cinsiyet üzerinden gerçekleşen diyaloglar ve somut olayın niteliği, başvuranın iddialarının medeni halinden değil, cinsiyetinden kaynaklandığını göstermektedir. Başvurana ev kiralanmaması, emlak müşavirinin açıklamaları doğrultusunda ev sahibinin daha önceki erkek kiracılar eve zarar verirken, kadın kiracıların temiz ve titiz bir şekilde evi kullanmalarına ilişkin deneyimine dayandırılmaktadır. Kadınların erkeklerden daha temiz olduğu yönünde genel olarak kabul gören ve objektif bir temelden yoksun olan cinsiyet algısından kaynaklanan söz konusu varsayımın farklı muamelenin nedeni olduğu açıktır. Somut olayda emlakçı ve ev sahibi her ne kadar emlakçının kendisine verilen talimatı yerine getirdiğini ifade etseler de 6701 Sayılı Kanun kapsamında ayrımcılık talimatını uygulamak da yasaktır. Bu gerekçelerle ev sahibi ve emlak müşaviri hakkında biner lira idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.’'

Etiketler bekar ev kira
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI