anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

ACİL DURUM - Hastalık yayılıyor / İstanbul’da önlemler…

Çin'de 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan SARS benzeri “gizemli hastalığın” yayılmasını önlemek için yetkililer adeta virüsle amansız bir zaman yarışına girdi.
 Tarih: 21-01-2020 17:47:22   Güncelleme: 21-01-2020 17:53:22
ACİL DURUM - Hastalık yayılıyor / İstanbul’da önlemler…

Sputnik’in haberine göre, Çin'in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni bir koronavirüsün neden olduğu hastalık Şangay, Pekin, Tayland hatta Güney Kore'ye kadar sıçradı.

Hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı dünden beri 3'ten 6'ya yükseldi.

Doktorlar virüsün insandan insana bulaşabildiğini teyit ederken hastalığı kapanların sayısı 15'i sağlık görevlisi olmak üzere 300 olarak belirtiliyor.

ETKİNLİKLER İPTAL

Hızla yayılan virüsle adeta zaman yarışına giren doktorlar ve hükümet yetkilileri bu kapsamda bir dizi önlem alıyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in salgınının ciddiye alınması gerektiğini belirtmesi ve hemen harekete geçilmesini söylemesinin ardından şehirde sıkı önlemler alınmaya başlandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) virüsün binlerce kişinin katıldığı geleneksel Çin Yeni Yılı festivalinde yayılabileceği uyarısının ardından etkinlik iptal edildi.

Ancak CNN'in aktardığına göre, yeni yılı kutlamak isteyen Çinlilerin ülke veya şehir dışına ziyaret gerçekleştirecek olması virüsün yayılmasını tetikleyebilir.

Vuhan şehrindeki tur organizasyon şirketlerinin vatandaşları gruplar halinde şehir dışına çıkarmasını yasaklanırken, şehirdeki termal kameraların sayısı artırıldı.

HAVAALANLARINDA ÖNLEM

Vuhan şehrinden uçuş bulunan Malezya, Kazakistan, Avustralya ve ABD'nin New York, San Francisco ve Los Angelas şehirlerindeki hava alanlarında da gelen yolcular hassasiyeti yükseltilmiş termal kameradan geçiriliyor, hastalık semptomlarını taşıyıp taşımadıklarına dair form doldurmaları isteniyor.

Çin'den yolculuk edecek kişilerin ise uçak kalkmadan önce ateşleri ölçülüyor.

WHO’DAN ACİL TOPLANTI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çarşamba günü acil koduyla bir toplantı gerçekleştirileceğini açıkladı.

Toplantıda virüsün uluslararası yayılabilme potansiyeli taşıyıp taşımadığı ve alınması gereken önlemler tartışılacak.

İSTANBUL’DAN UYARI

Türkiye'de ise İstanbul Havalimanı Hudutlar Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri Çin’den yolcu taşıyan veya bu havayolu şirketlerine yer hizmeti veren şirketleri uyardı.

Bu şirketlerle toplantı yapan İstanbul Havalimanı Hudutlar Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri, virüsün belirtilerini ve önlemlerini anlattı. İstanbul Havalimanı Hudutlar Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri çalışanların böyle bir yolcu gördüğünde veya şüphelendiklerinde kendilerine ulaşılmasını istedi.

İstanbul Havalimanı’nda böyle bir duruma rastlanılması durumunda Hudutlar Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri hastaya anında müdahale edecek.

Virüs taşıdığı anlaşılırsa özel kıyafetli ekipler hastayı karantina odasına alacak ve gerekli sağlık kurumlarına sevki gerçekleştirilecek.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Hastalığın belirgin semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve yüksek ateş bulunuyor.

Çin'de sadece birkaç hafta içerisinde yüzlerce kişiyi etkileyen virüsün insandan insana bulaşabildiği açıklandı.

KORONOVİRÜS NEDİR?

BBC’nin haberine göre, hastalardan alınan örneklerin laboratuvarlarda incelenmesi sonucu Çinli yetkililer ve Dünya Sağlık Örgütü, enfeksiyonun koronavirüs olduğu sonucuna vardı.

Koronavirüsler, daha büyük bir virüs ailesi türü, ancak bu sonuncu türle birlikte sadece 7'si insanlara bulaşabiliyor.

Bir koronavirüsün yol açtığı şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS), Çin'de 2002 yılında salgından etkilenen 8 bin 98 kişiden 774'ünün ölümüne yol açtı.

Koronavirüsler orta derece soğuk algınlığından, ölüme varacak semptomlara yol açabiliyor. Bu yeni virüs, ikisinin ortasında bir yerde duruyor.

Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Mark Woolhouse, "Yeni bir koronavirüs bulduğumuzda, bulguların ne olduğunu görmek isteriz. Bu virüs daha çok soğuk algınlığı benzeri bulgulara yol açıyor ve bu da endişe verici, ancak SARS kadar ciddi değil" diyor.

HASTALIĞIN KAYNAĞI NEDİR?

Nottingham Üniversitesi'nden Profesör Jonathan Ball, "Geçmişteki salgınları düşünecek olursak, eğer bu yeni bir koronavirüs ise bir hayvan barınağından kaynaklanmış olmalı" diyor.

Mevcut vakalar, Wuhan'daki Güney Çin Deniz Ürünleri Toptan Pazarı ile ilişkilendiriliyor.

SARS, misk kedisinden insana bulaşmıştı. 2012'de ortaya çıktığından beri, 2 bin 494 hastadan 858'inin ölümüne yol açan Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ise insanlara çöl devesinden bulaştı.

Uzmanlar, hastalığın Çin'de ortaya çıkmasına, nüfusun çokluğu ve yoğunluğu ile virüsleri taşıyan hayvanlarla insanların yakın temasının neden olduğunu söylüyor.

 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YAŞAM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI