anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Rehberlere ayrımcı görseller

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), rehber öğretmenlere dağıttığı kitapta kullanılan görseller dikkat çekti.
 Tarih: 23-01-2020 10:16:02
Rehberlere ayrımcı görseller

BirGün'ün haberine göre kitapta, çocuklara kötü muamele yapan kadınların başı açık, çocuklara şefkat gösteren kadınların ise başörtülü fotoğrafları kullanıldı.

MEB, doğal afet, terör, göç, intihar, ölüm ve istismar gibi travmatik olaylara karşı yürütülen önleme hizmetlerinin programlarını Nisan 2019 tarihinde yeniledi.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde yapılan çalışmalarla, “Psikososyal koruma, önleme ve krize müdahale ekipleri” kurulması kararı alındı.

Bakanlık, “Psikososyal Destek Programı” eğiticisi tarafından hizmet içi eğitim kapsamında açılan, “Psikososyal Destek Programı Uygulayıcı Eğitimleri” başlıklı bir eğitim hazırladı.

Eğitimi başarıyla tamamlayan rehberlik öğretmenlerine, “Psikososyal Destek Programı Uygulayıcı” unvanı verildi.

Öğrencilere yaşadıkları travmalar konusunda destek olacak bu rehber öğretmenler için bir kılavuz kitap hazırlandı.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan kitapta, travma türlerine ilişkin önleyici uygulamalar yer aldı. Kitabın, “Cinsel İstismar” başlığı altında olumlu ve olumsuz davranışlara örnek olacak resimler çizildi. Küçük bir çocuğu muayene eden başörtülü bir doktora ilişkin resimde, muayene olan çocuk ve ailesinin mutlu şekilde resmedildiği görüldü.

Kitapta bulunan, “Doğrular ve Yanlışlar” etkinliği altında çocuğunu öpen, çocuğuna sarılan anne görseli yayımlandı. Görselde başörtülü bir anne fotoğrafı kullanıldı. Başka bir resimde ise çocuğu öpmeye çalışan başı açık yetişkin bir kadın ve bundan hoşnut olmayan çocuk gösterildi. Bu resmin hemen altına ise çocuğunun başını okşayan başı kapalı bir annenin çizildiği resim eklendi.

Kitapta yer alan hikayelerin birinde ise, sokakta oyun oynayan çocuğun yanına gelen komşusunun onu öpmek istediği ifade edildi. Bu hikâyenin görselinde de başı açık bir kadın fotoğrafı tercih edildi.

Sosyal Hizmetler Uzmanı Dr. Bülent İlik, “Bu yaşananlar sistemli şekilde adım adım uygulanan bir sürecin parçası. Bunu yapanların iyi niyetli olmadığını söylemek gerekir. MEB, çok uzun bir süredir benzer politikayı ısrar ve inatla sürdürüyor. Şunu da söylemek gerekir ki çocuğun yaşadığı çevre ve ailesi bu noktada çok önemli. Bu tür konular her çocuk için aynı etkiyi yaratmaz” dedi.

 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI