anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Gezi kararı: Somut bilgi yok

Mahkeme, halen 15 Temmuz soruşturmasından tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın Gezi olaylarını finanse ettiğine ilişkin hiçbir somut tespit yapılamadığına hükmetti.
 Tarih: 24-02-2020 18:25:37
Gezi kararı: Somut bilgi yok

 

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala'nın aralarında bulunduğu 9 sanık hakkındaki beraat kararına yönelik 318 sayfalık gerekçesini tamamladı.

Gerekçede, Anadolu Kültür A.Ş.'nin ortağı ve yönetim kurulu üyesi sanık Mehmet Osman Kavala'nın Gezi olaylarının finansörü olduğu yönündeki iddiası üzerine MASAK (Ocak 2018) raporunun alındığı belirtilerek, şöyle denildi:

“Gezi olaylarına katılan şahısları finanse ettiği (Osman Kavala), eylemde kullanılacak malzemelerin temini için hesap numarası açtırdığını, masa, ses sistemi, yiyecek yardımında bulunduğunu, bu hususun tape kayıtlarında tespit edildiği iddia edilmiş ise de; hukuka aykırı delil olarak kabul ettiğimiz tape görüşmelerinde geçen eylemlere ilişkin hiçbir somut tespit ve belirlemenin yapılmadığı ve açılmış herhangi bir hesabın da tespit edilemediği, bu nesnelerin şiddet eylemlerinde kullanıldığını gösteren bilgi ve belgenin de bulunmadığı anlaşılmıştır."

Kararda, Yargıtay içtihatlarına yer verilerek "zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir" ilkesi dikkate alınarak “İddianameye konu tapelerin yasak delil mahiyetinde bulundukları kabul edilmiştir" ifadesi kullanıldı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Beraat eden 9 sanığın, “Kanuna aykırı olarak toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleyip yöneterek ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar edip, yasa dışı toplantıyı organize ettikleri" hususunun kovuşturma aşamasında öğrenildiği, iddianamede belirtilmediğinden dava açılmadığı öne sürülerek “gereğinin takdiri için savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiği" de kaydedildi.

ÖNCEKİ BERAAT KARARLARI

Kararda, sanıklardan Ayşe Mücella Yapıcı'nın da aralarında yer aldığı 5 sanık yönünden Gezi Parkı eylemlerinden ötürü İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 2015 yılında "eylemlerinin Anayasal toplanma ve örgütlenme hakkı ile ifade özgürlüğü" boyutunda kaldığı ve Taksim Dayanışması'nın suç örgütü olduğunu gösterir kanıt bulunmadığından bahisle ayrı ayrı beraatlerine" karar verildiği, bu kararın kesinleştiği yer aldı.

Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi önünde toplananlara ilişkin de yine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce beraat kararı verildiği ve temyiz aşamasında olduğu da kaydedildi.

Aralarında Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 6 firari sanık yönünden “Hükûmeti zor durumda bırakma ve istifaya zorlama amacını taşır eylemlerinin bulunduğu yönünde hükme esas alınmayan tape kayıtları haricinde kuvvetli suç şüphesini gösterir, ciddi delillerin bulunduğu" kaydedilerek haklarındaki dosyanın ayrıldığı anlatıldı.

 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI