anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

BİLİM - Kimler katil olur?

Psikiyatr Dr. Onur Okan Demirci, “Cinayet eyleminden önce kişilerin davranış örüntülerini saptamak amacıyla kullanılan yöntem sayesinde katillerin tipolojileri şiddetli arzu (şehvet), güç, öfke, maddi kazanç odaklı olarak 4 sınıfa ayrılıyor” dedi.
 Tarih: 25-02-2020 12:21:41   Güncelleme: 25-02-2020 12:25:41
BİLİM - Kimler katil olur?

 

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Psikiyatrist Dr. Onur Okan Demirci, dünyada cinayet işleyenlerin profil analizini yaptı. Gelişen yapay zekâ sistemleri ile birlikte günümüzde cinayet işlemesi muhtemelen olan kişilerin kişilik ve karakter yapılarının yorumlanabileceğini ve olası eylemlerinin tahmin edilebileceğini belirten Demirci, şunları anlattı:

“Cinayet işleyenlerin çocukluk yaşamlarında yüzde 50’sinin psikolojik, yüzde 36’sının fiziksel, yüzde 26’sının cinsel istismara maruz kaldıkları ortaya çıkıyor. Katilleri, hayalperest, görev odaklı, hedonisttik (zevk odaklı), güç odaklı, heyecan odaklı, kar amaçlı odaklı, aile cinayetleri odaklı, mekân odaklı olarak sınıflandırabiliriz.”

ÇOCUKLUK ÇAĞININ ETKİSİ

Psikiyatrist Dr. Onur Okan Demirci, “Katillerin çocukluk çağında istismar türlerinden en az birine maruz kaldığını söyleyebiliriz” dedi ve ekledi: 

“İstismar, kişinin çocukluk yaşamından bugüne kadar olan yaşam öyküsünde bir yerlerde fiziksel, cinsel ve/veya psikolojik kötüye kullanıma maruz kalması olarak tanımlanabilir. Çocukluk dönemi istismarları kişinin düşünce yapısında bazı anormalliklere neden oluyor. Bu kişilerin muhakeme ve yargılama sistemleri sağlıklı çalışmadığından, hatalı değerlendirmeler sonucunda kontrolsüz bir saldırgan yapıya sahip oluyorlar.”

CİNSEL DOYUM VE CİNAYET

“Cinsel doyum için öldüren (tecavüz vs.) katillerin yapıları analiz edildiğinde bu kişilerin çocukluk yaşamında ihmal tarzı istismar hariç diğer tip istismarlara yüksek oranda maruz kaldıkları görülüyor. Cinayet eyleminden önce kişilerin davranış örüntülerini saptamak amacıyla kullanılan yöntem sayesinde katillerin tipolojileri şiddetli arzu (şehvet), güç, öfke, maddi kazanç odaklı olarak 4 sınıfa ayrılıyor.

“Çocukluk yaşamında cinsel istismara maruz kalan katiller cinsel tipolojilere uyan cinayetler işlemekte iken, fiziksel istismara maruz kalmış katiller cinayetlerini aşırı düzeyde şiddet içerecek şekilde gerçekleştiriyor.”

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER BİLİM-TEKNİK Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI