anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Teknoloji bağımlılığı ne zaman başlar?

Doç. Dr. Caner Mutlu, telefon, tablet tutuculu mama sandalyesi, oto koltuğu aparatı gibi ürünlerin çocukların erken yaşta teknolojiye bağlılığına sebep verdiğini ifade etti.
 Tarih: 11-01-2020 10:47:14
Teknoloji bağımlılığı ne zaman başlar?

Geçtiğimiz hafta bir zincir mağazada hızla tükenen tablet tutuculu mama sandalyeleri tartışma konusu oldu.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Teknoloji/İnternet Bağımlılığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Caner Mutlu, aileleri bu konuda uyardı.

Teknolojik ürünlerin kullanımlarının yanısıra ailelerin bu araçları ödül olarak sunduğunu söyleyen Mutlu, “Mesela çocuk iyi bir karne ile geliyor, tamam sana bu yaz en iyi bilgisayarı alacağım diyor ebeveyn. Bunun da bir limiti yok ki. Biz genellikle sınır koymayı maç başladıktan sonra yapıyoruz’’ dedi.

BÖBREK YETMEZLİĞİ

Mutlu, bağımlılık polikliniğine başvuran çocukların yüzde 90’ında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu veya depresyon gibi altta yatan başka psikiyatrik unsurların görüldüğünü ve hatta böbrek yetmezliğinin görülebildiğini söyledi. 

ERKEKLER DAHA YATKIN

Doç. Dr. Mutlu, “İnternet bağımlılığı ve daha birçok bağımlılık türüne erkekler daha yatkındır biyolojik olarak. Ama bağımlılık başlamışsa da hormonal nedenlerden kızlarda daha şiddetli seyreder. Bazen öyle oluyor ki çocuklarda bu yoksunluk öyle yaşanıyor ki çocuklar da aileye, ‘vermezseniz kendimi atarım, kendime zarar veririm, kendimi öldürürüm’ gibi tepkiler verebiliyor ’’ dedi.

ÖNERİLEN SÜRELERİ AŞMAYIN

Doç. Dr. Caner Mutlu, ailelere şu uyarılarda bulundu:

“Teknoloji kullanımı için yaşlara göre önerilen süreler var. Özellikle 0-3 yaşta teknoloji kullanımı önerilmez. Her türlü cihazı kastediyoruz burada, televizyon, tablet, bilgisayar, telefon, laptop, hepsini kapsıyor. Ekran maruziyeti yani. 3-6 yaş arasında günde toplam ortalama 45 dakika, ilkokulda daha çok 45-50 dakika 9-12 yaş grubunda 60-70 dakika ergenlikle birlikte ise 2 saate yakın olmalı toplam süre. “

TEDAVİSİ ÇOK UZUN BİR SÜREÇ

İnternet ve teknoloji kullanımında içeriği kontrol etmenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Caner Mutlu, tedavi sürecini şöyle anlattı: 

“Çocuğun haz aldığı bir şeye sınır koyuyorsunuz, yerine bir şey koymak zorundasınız. Bu da aile ile daha fazla vakit geçirmek, ilişkiyi geliştirmek, arkadaşları ile geçirebileceği zamanın artmasını sağlamak, sosyal becerisini artırabileceği çalışmalar şeklinde oluyor. Dolayısıyla bu, uzun bir süreç. Ailelerin bunu bilmesi gerekli.” (Kaynak: DHA)

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER BİLİM-TEKNİK Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI