anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Çekirgeler Türkiye'ye geliyor

Afrika’dan başlayıp sınırımıza kadar dayanan çekirge istilası Türkiye sınırına geldi.
 Tarih: 12-03-2020 12:36:35   Güncelleme: 12-03-2020 13:05:35
Çekirgeler Türkiye'ye geliyor


Türkiye’nin sınır komşularında görülen çekirge istilası büyük bir tehdit oluşturan acil durum ilan ettiren 400 milyara yakın çekirgenin İran ve Irak’a gelerek sınırlarımıza dayandığı sosyal medyada gündem oldu.

Afrika’da ortaya çıkan çekirge istilası bir çok ülkeyi zor durumda bırakırken önce Hindistan’a oradan da Çin’e doğru hareketi bekleniyordu. 

Çekirge sürüsü yönünü değiştirerek ilk önce Pakistan, oradan da İran ve Irak’a doğru hareket ederek istikametini Türkiye sınırlarına doğru çevirdi.
Irak’a kadar gelen büyük çekirge sürüleri ülkenin adeta güney kısmını işgal etti. Tarım arazilerine saldıran çekirgeler ekinlere büyük bir zarar verirken durumdan oldukça mağdur olan halk ise çekirgelere karşı önlem alınmasını istedi.

Uzmanlar ise küresel ısınmanın etkilerinin görüldüğü ülkemizi en büyük risk olarak görüyor. Sınır ülkelere kadar gelen çekirgelerin ciddi bir şekilde tehlike oluşturabileceğinin altı çizilirken daha önce de Şanlıurfa’da benzer görüntülerin yaşanması oldukça korkuttu.

BM'DEN AÇIKLAMA

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayımladığı durum raporunda, Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya’da durumun kritik olduğuna ve yeni çekirge sürülerin oluşmaya başladığına dikkati çekti.

Bölgedeki durumun “alarm verici” seviyelerde olduğu belirtilen raporda, çekirgelerin yeniden üremeye başladığı ve bu sürülerin gıda güvenliğine benzeri görülmemiş tehdit oluşturduğu aktarıldı.

Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi.

Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor. Çekirge sürüleri, her gün 150 kilometre yol katedebiliyor.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI