anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

TÜRKİYE - 130 bin işçiye karşı lokavt!

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde zam oranı üzerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine grev ilan edilmesinin ardından lokavt kararı aldı.
 Tarih: 22-01-2020 10:24:21
TÜRKİYE - 130 bin işçiye karşı lokavt!

MESS üyesi olan Türk Traktör, TOFAŞ, Borusan Mannesmann, Aygaz, Ford Otomotiv ve Otokar, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptıkları açıklamalarda, görüşmelerin halen devam ettiği belirtilerek, lokavt uygulama tarihinin sonradan belirleneceği vurgulandı.

Açıklamada, "Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası’nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği şirketimize bildirilmiştir" denildi.

Yapılan görüşmelerde, yüzde 8'lik zam teklif edilmiş ve 130 bin işçiyi temsil eden sendikalar bu oranı kabul etmeyerek, greve gitme kararı almıştı. Pazar günü binlerce kişinin katıldığı bir eylem düzenlenmişti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, burada yaptığı konuşmada taleplerinin karşılanmaması halinde 5 Şubat'ta greve gideceklerini söyledi.

Daha sonra zam teklifi yüzde 10'a yükseltilmişti. Ancak bu oran üzerinden yürütülen görüşmeler de başarısız oldu ve grev kararı alındı.

Türk Metal ve Özçelik-İş, ilk altı ay için yüzde 26 Birleşik Metal-İş ise yüzde 34 ücret artışı talep istiyor.

LOKAVT NEDİR?

2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası uyarınca işverene tanınan bir haktır. Yasaya göre, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekilinin kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılmalarına lokavt deniyor. Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri de askıya alınıyor.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER EKONOMİ Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI