anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

SON DURUM - Moskova ve Şam’dan ortak açıklama

Moskova ve Şam'dan İdlib’deki “gerilimi azaltma bölgesi”nde eylemler yüzünden insani bir felaket yaşanması riski olduğu açıklaması geldi.
 Tarih: 12-02-2020 11:00:00
SON DURUM - Moskova ve Şam’dan ortak açıklama

 

Rusya ve Suriye koordinasyon merkezleri başkanları, Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev ve Suriye Şehircilik ve Çevre Bakanı Hüseyin Mahluf’un imzaladığı açıklamada şöyle denildi:

"İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde durum hâlâ çok zor. Bölgede militanların terör eylemleri nedeniyle insani bir felaket yaşanması riski yüksek. Heyet Tahrir el Şam ve onunla bağlantılı oluşumların eylemlerini arttırması Rusya ve Suriye’nin bölgedeki gerginliği düşürmeye yönelik çabalarına engel oldu."

Açıklamaya göre, militanların saldırıları neticesinde sadece ocak ayında İdlib’de 150’den fazla Suriyeli sivil hayatını kaybetti.

İDLİB’DE NELER OLDU?

Suriye'nin kuzeybatısında, gerilimin arttığı İdlib'de son iki hafta içerisinde 12'si asker toplam 13 Türk vatandaşı, Suriye ordusunun topçu ateşinde hayatını kaybetti.

Türkiye, bu saldırılara karşılık olarak onlarca Suriye askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Ankara-Moskova hattında diplomatik görüşmeler yoğunlaşırken Türkiye, bölgeye asker sevkiyatını artırdı.

Suriye Ordusu’nun operasyonları ise hız kesmiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rejim Şubat ayı içerisinde geri çekilmezse, Türkiye bu işi bizzat yapmak durumunda kalacaktır" açıklamasını yaptı.

POMPEO: SALDIRILAR DURSUN

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Esad rejiminin ve Rusya'nın saldırıları durmalıdır" dedi.

Mike Pompeo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'i "istikrarsızlaştırıcı saldırıya verilecek yanıtla ilgili olarak atılacak adımların koordinasyonu" için Ankara'ya gönderdiğini belirtti.

Pompeo, “NATO müttefikimizin yanındayız" dedi.

Pompeo, dün düzenlediği ve beş Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırıda yaşamlarını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

JEFFREY ANKARA'DA

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, beraberindeki heyetle birlikte Ankara'ya geldi.

Jeffrey, "Bugün İdlib'de bizim müttefikimiz Türkiye'nin askerleri tehditle karşı karşıya, bu tehdit Rusya ve Esat hükümetinden geliyor. Sahada şehidiniz var, başınız sağ olsun. Biz bugün Ankara'ya gelip Türk hükümetiyle durumu gözden geçirmek istiyoruz ve mümkün olduğu kadar destek vermek istiyoruz” dedi.

Jeffrey'nin Başdanışmanı Rich Outzen ise, "ABD olarak bu menfur saldırıları şiddetle kınıyoruz. Azami dayanışma içinde bulunmak istiyoruz. Bu sebeple Türk müttefiklerimizle yakın irtibat içinde olacağız" diye konuştu.

ŞAM: CEVAP VERECEĞİZ

Suriye Ordusu’ndan yapılan açıklamada da “Türk güçlerin saldırılarına cevap verileceği” belirtildi.

Yapılan yazılı açıklamada Şam yönetimi, Ankara'yı, İdlib ve Halep'e destek güçleri göndererek Suriye'nin egemenliğine karşı yaptığı ihlalleri arttırmakla suçladı.

M5 KARAYOLU ELE GEÇİRİLDİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Suriye'nin İdlib eyaletinde Rus güçlerine ve Suriye Ordusu’na yönelik saldırıların son bulması gerektiğini söyledi.

Peskov, Rusya ile Türkiye arasında İdlib konusunda varılan Soçi Mutabakatı'nın uygulanması çağrısında bulundu.

Peskov'un son açıklaması öncesi, Suriye devlet medyası, ordu birliklerinin 2012 yılından bu yana ilk kez İdlib vilayetinin kuzeyindeki ana karayolunun kontrolünü büyük ölçüde muhaliflerden geri aldığını duyurdu.

M5 karayolu, kuzeybatıdaki İdlib eyaletinin merkezi Halep'i başkent Şam'a bağlıyor.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI