anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

ABD’den Kürt mesajı

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin, Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) yetkilileriyle bugün İstanbul’da örüştüğü bildirildi.
 Tarih: 11-01-2020 19:59:33
ABD’den Kürt mesajı

Rûdaw’ın haberine göre, toplantı bugün saat 15:00 sıralarında başladı.

Habere göre, ENKS yetkililerinden Süleyman Oso, Muhammed İsmail, Nimet Davut, Fesel Yusuf, Kamiran Haco ve Abdullah Geddo’nun hazır bulunduğu toplantı basına kapalı gerçekleşti.

Haberde, toplantının içeriği hakkında şu bilgiler verildi:

“ENKS’nin muhalefet ile birlikte hareket etmesini isteyen James Jeffrey, ayrıca ENKS’li yetkililerden Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile bir barış ve birlik oluşturulması konusunda telkinde bulunarak, bunun gelecekte de Kürtler açısında önemli getirisinin olacağını iletti.”

Jeffrey’nin ayrıca, “Kürt yetkililere ABD güçlerinin Fırat’ın doğusunda çekilmeyeceğini söylediği” iddia edildi.

KATILIMCININ SÖZLERİ

Suriye Kürdistan Birlik Partisi Sekreteri Süleyman Oso ise, “ABD, Suriye krizinin çözümünün Cenevre’de olması gerektiği ve başka mecralarda sorunun çözülmesinin mümkün olmadığı inancına sahip” dedi.

Oso, “Jeffrey, Kürtler arasında birliğin önemine değinerek, DSG ile ENKS’nin birlik içerisinde olmasının Suriye’nin geleceğini de olumlu bir şekilde etkileyeceğini ve halkımızın da daha iyi koşullarda olacağını kaydetti” ifadelerini kullandı.

Süleyman Oso, ABD’li yetkilinin şu sözlerini de aktardı:

“Size de (ENKS), DSG’ye de Irak Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin iyi olması gerektiğini söylüyorum. Çünkü onlar bu konuda önemli role sahip olabilirler.”

Jeffrey bugün ayrıca İstanbul’da Suriye muhalifleri ile de ayrı bir toplantı gerçekleştirdi.

SÖZCÜ KALIN İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey başkanlığındaki heyeti Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde kabul etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme saat 11.00'da başladı ve 1 saat 25 dakika sürdü.

Suriyeliler’in evlerine dönmek için ABD ile 17 Ekim 2019’da yapılan mutabakat çerçevesinde güvenli bölge kurulması gerektiği vurgulandı.

İdlib'deki çatışmaların artmasıyla ortaya çıkan insani kriz ve göç dalgasının önlenmesi için diplomatik girişimlerin arttırılması gerektiğinin altı çizildi.

Suriye siyasi sürecinin başarıya ulaşması için Anayasa Komitesi çalışmalarına ve özgür, adil ve şeffaf seçimlerin gerçekleşmesine uluslararası toplumun daha fazla destek vermesi gerektiği konusunda mutabık kalındı.

IŞİD ve PYD/YPG/PKK başta olmak üzere tüm örgütlerle mücadele konusunda Türkiye'nin kararlılığı yinelendi.

Ayrıca bölgede artan gerilim ortamının yeni çatışmalar ve radikalleşmeyi arttırma ihtimali konusunda Türkiye'nin endişeleri dile getirildi.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI