anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

En çok para harcayan kulüp…

Süper Lig'de “harcama limitleri” gölgesinde geçen iki transfer döneminde kulüplerin bonservis ve kiralama giderlerinin bir önceki yıla göre yüzde 20 azaldığı gözlendi.
 Tarih: 31-01-2020 10:32:32
En çok para harcayan kulüp…

Süper Lig'de 2019/20 sezonu transfer dönemi bugün son buluyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından Süper Lig takımlarına ilk defa uygulanan “harcama limitleri” kulüplerin transfere harcadığı parayı da düşürdü.

Dünya gazetesinin haberine göre, 18 kulüp iki transfer döneminde toplam 72.1 milyon euro kiralama bedeli ve bonservis parası harcadı. Bu da son 10 yılın en düşük harcaması olarak tarihe geçti. Kulüplerin ortalama transfer harcaması 90 milyon euro bandındaydı.

Kulüpler 2019/20 sezonunda transferden 85.4 milyon euro gelir elde etti. Böylece sezonun transfer bilançosu 13.2 milyon euro kâr oldu.

EN ÇOK HARCAYAN GÖZTEPE

Süper Lig takımları, harcama limitlerinin etkilerini en çok ara transfer döneminde hissetti. Birçok kulüp mevcut kadroya sadece bir ya da iki futbolcu ekleyebildi.

Ligde tek transfer yapmayan kulüp ise Beşiktaş oldu. 2 milyon liralık harcama limiti kalan siyah-beyazlılar son 10 yılda ilk defa bu sezon ara transfer döneminde yeni sözleşmeye imza atmadı. Ara transfer döneminde ise en fazla harcamayı Göztepe yaptı.

Ligin ikinci yarısında yeni stadına kavuşan Göztepe iki oyuncuya 1.4 milyon euro bonservis ödemesi yaptı. En çok harcama yapan kulüpler sıralamasında ikinci sırada ise Galatasaray bunuyor. Kulüp toplamda 1.2 milyon euroluk kiralama bedeli ödedi.

83 OYUNCU İMZA ATTI

Harcama limitleri sezon başında TFF tarafından açıklandı. Ancak ana transfer döneminde kulüpler neredeyse tüm limitleri doldurdu. Böyle olunca da ara transfer dönemi sönük geçti. Fenerbahçe ve Beşiktaş limit arttırımı için TFF'ye ara transfer döneminde başvurdu.

Fenerbahçe'nin başvurusu kısmi olarak kabul edilirken Beşiktaş'ın limiti değişmedi. Diğer kulüplerde ise bonservissiz ve kiralama bedeli ödemeden oyuncu transferleri gerçekleşti.

Ara transfer döneminde toplam 83 oyuncu ile yeni sözleşme imzalandı. Bu rakam bir önceki yıl ara transfer döneminde 140'tan fazlaydı.

Yaz transfer dönemi ve ara transfer döneminde 18 kulübün kiralama ve bonservis geliri de gideri de bir önceki yıla göre düştü. İki transfer döneminde 2018/19 sezonunda kulüpler 136 milyon euro gelir elde etmişti. Ancak bu rakam bu sezon 85 milyon euro da kaldı. Ancak kulüplerin gideri de düştü. İki transfer döneminde geçen sezon 90 milyon euro harcayan 18 kulüp bu sezon 72 milyon euro harcama yaptı.

EN ÇOK KAZANAN TRABZONSPOR

Bu sezon transferde bonservis ve kiralama ücretlerine en çok para harcayan kulüp Beşiktaş oldu. Siyah-beyazlılar toplamda 13.8 milyon euro zarar ederken, En çok para kazanan kulüp ise Trabzonspor oldu. Bordo-mavililer bu sezon 13.1 milyon euro kâr etti. Beşiktaş'tan sonra en çok para harcayan kulüp ise Başakşehir oldu.

LİMİTLER 3 MİLYARA YAKLAŞTI

Kulüpler için belirlenen harcama limitleri yaklaşık 3 milyar lirayı buldu. 2019/20 sezonunda harcama limitleri en çok olan kulüp Galatasaray’dı. Sarı-kırmızılı takım bu sezon 451 milyon liralık harcama limitine ulaştı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) sadece bu sezon için belirlenen harcama limitleri üzerinden kulüplere yüzde 30 aşım hakkı tanıdı. Ancak bunun üzerinde harcama yapan kulüplere bir sonraki sezon ihtar cezası başta olmak üzere puan silmeye kadar birçok farklı ceza uygulanacak.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SPOR Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI