anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Tarihi mezardan çıkanlar şaşırttı

İtalya'da çalışma yapan arkeologlar, M.Ö. 7. Yüzyıl’a ait bir mezar buldu.
 Tarih: 25-01-2020 14:09:46
Tarihi mezardan çıkanlar şaşırttı

Mezarın sahibinin soylu sınıfına ait olduğunu söyleyen araştırmacılar, mezarda bulunan silah, at arabası gibi materyallerin bunun en büyük kanıtı olduğunu belirtiyor.

İtalya’nın merkezinde çalışma yürüten arkeologlar, Demir Çağı’na ait olduğu tahmin edilen bir mezar ve içinde tekerlekli bir savaş arabasının kalıntılarını buldu. İçeriği oldukça zengin mezarda ayrıca bronz bir kask, bronz ve kilden yapılmış taslar ile çok sayıda silah bulunuyor.

Arkeologlar, mezarın içinde bulunan savaş araçlarından yola çıkarak mezarın bir erkeğe ait olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte arkeologlardan Federica Boschi, mezardaki kişiye ait beden eksik olsa da burada bulunan malzemelerin, yaklaşık 2600 yıl önce gömülen kişi hakkında birçok şey ortaya koyduğunu söyledi.

Bulunan mezarı, “Kültürel materyallerin olağanüstü koleksiyonu” şeklinde nitelendiren Boschi bu materyallerin, mezarın sahibinin aristokrat statüsünden olduğuna dair kesin kanıtlar sunduğunu dile getirdi. Boschi, mezarın bir prense ait olabileceği ihtimali üzerinde de duruyor.

Arkeologlar, Nevola River Valley’de bulunan bu mezarı bölgeye yeni bir spor kompleksi inşa edilmeden önce yapılan araştırmalar sırasında tesadüfen buldu.

Corinaldo kasabasında havadan yapılan incelemeler ise, mezarın kesin kanıtlarını ortaya koydu.

Bu kuşbakışı görüntü, büyük ve dairesel hendek kalıntılarını gösterdi.

Bu kalıntının ardından işe koyulan arkeologlar, bölgede zemin çalışması yapmaya başladı.

Ekip, ilk etapta elektrik akımlarını toprağa gönderen ve akımın topraktan akışındaki anormallikleri izleyen bir araç kullandı. 

Ayrıca yer altında gizlenen herhangi bir metal olup olmadığını belirlemek için manyetik arama araçlarına başvuruldu.

Yapılan incelemeler sonucunda arkeologlar, hendeklerin altında gömülü bir şeyler olduğunu fark etti. Kazılar başladıktan kısa bir süre sonraysa mezar ve içindekiler bulundu.

Boschi, mezarın yapıldığı zaman, üzerinde bombeli bir höyük bulunan 30 metrelik dairesel bir hendekle çevrildiğini kaydetti.

Öte yandan mezarın daha küçük ve 3,2 x 2,8 metre boyutlarında olduğu ifade ediliyor.

Mezarın Demir Çağı’nda İtalya’nın Adriyatik kıyısı boyunca yerleşmiş Piceni topluluğuna ait olduğu düşünülüyor. Encyclopedia Britannica’ya göre bu mezardakiler de dâhil olmak üzere tüm kanıtlar, Picenni topluluğunun savaşçı olduğuna işaret ediyor. Topluluk hakkında bilinen bir başka bilgiye göre M.S. 268 yılında dönemin en güçlü imparatorluklarından Roma, bu topluluğu kendi topraklarına katmış.

Boschi, Demir Çağı’na ait bu kadar zengin bir mezar bulmanın çok nadir bir şey olduğunu söyledi. Arkeologların gelecek planları arasında mezarda bulunan yüzlerce nesneyi incelemek bulunuyor.

Arkeologların bu çalışması, 23 Ocak’ta Antiquity dergisinde çevrimiçi yayımlandı. 

(Kaynak: Webtekno)

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER KÜLTÜR Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI