anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

RAPOR – 55 ülke virüs etkisinde

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs (Covid-19) riskini “çok yüksek” seviyesine çıkardı, BBC İran’da son ölü sayısının 210 olduğunu iddia etti.
 Tarih: 29-02-2020 09:29:38   Güncelleme: 29-02-2020 09:34:38
RAPOR – 55 ülke virüs etkisinde

 

 

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüs riskiyle ilgili derecelendirmesini "yüksek"ten "çok yüksek" seviyesine çıkardı. WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, buna rağmen virüsün hala kontrol altına alınma şansının olduğunu söyledi.

İran Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 34'e, vaka sayısının ise 388'e yükseldiği duyurulmuştu.

İran hükûmetinden yeni bir açıklama gelmezken, BBC, hastane kaynaklarından edindiği bilgiye dayanarak ölü sayısının 210 olduğunu öne sürdü.

İran haber ajansı İRNA'ya göre Tahran 128 vaka ile başı çekiyor onu 88 ve 65 vaka ile Kum ve Gilan izliyor.

Çin dışında hastalığın en yaygın olduğu ülkelerden biri olan İran'da, yeni bir açıklamaya kadar Meclis oturumlarının askıya alındığı açıklandı.

55 ÜLKEDE

Toplam 55 ülkede koronavirüs vakaları tespit edildiği açıklandı.

Nijerya, Estonya, Danimarka, Hollanda ve Litvanya da ilk koronavirüs vakalarının görüldüğünü açıklarken Avrupa'da Almanya ve İsviçre'deki vakalarda artış gözleniyor.

En çok yeni vaka tanısı bildiren ülke ise Güney Kore oldu.

Çin ise ilk kez tedavi görüp iyileşen, taburcu olanların sayısının 10 gündür üstüste yeni hastalananların sayısını geçtiğini bildiriyor.

Cenevre'de bir açıklama yapan WHO Sözcüsü Christian Lindmeier salgının boyutlarının büyüdüğünü söyleyerek bir süredir koronavirüsün bütün ülkelere değilse bile hemen hemen tüm ülkelere yayılacağı senaryosu üzerinde çalıştıklarını ve hükümetleri önlem almaya çağırdıklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Çin'de Hubeyi eyaletindeki Vuhan kentinde ilk vakaların ortaya çıkışından bu yana geçen iki ay içinde yaklaşık 80 bin kişinin virüsten etkilendi.

Bunların yüzde 10'u hastalığı ağır geçirdi ve toplam 2 bin 791 kişi yaşamını yitirdi.

Çin dışındaki 49 ülkede hastalanan 4 bin 351 kişiden 67 kişi öldü. Şimdi bu ülkelerin sayısı 55'e ulaşmış bulunuyor.

ÜLKELERDE SON DURUM

İran şu anda Körfez bölgesinde Koronavirüs nedeniyle ölüm vakası yaşanan tek ülke fakat komşusu Afganistan, Pakistan, Irak, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'da da hastalık görüldü.

Şu ana kadar herhangi bir vakanın görülmediği Suudi Arabistan, seyahat sınırlamaları koydu.

Hastalığın ortaya çıktığı ilk Sahra altı Afrika ülkesi Nijerya oldu. Nijerya yetkilileri kamuoyuna itidal çağrısı yaptı.

 

Güney Afrika daha önce hastalığın ortaya çıktığı Diamond Princess lüks yolcu gemisinde mürettebat olarak çalışan iki vatandaşında Koronavirüs çıktığını bildirdi.

Tayland Çin'de ortaya çıkan salgından en çok etkilenen ülkelerden biri Yeni Zelanda yetkilileri, İran'dan dönen bir kişide koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

Güney Kore'de ortaya çıkan 256 yeni vakayla toplam hasta sayısı 2 bine çıktı.

Yetkililer Çin'de çoğu Hubei eyaletinde olmak üzere 327 yeni vaka açıkladı. Bu son bir ay içinde görülen en düşük günlük yeni vaka sayısı oldu. Bir gün içinde hastalıktan ölenlerin sayısı ise 44 olarak bildirildi.

AVRUPA’YA YAYILIYOR

Avrupa'da hastalığın yayılışının en vahim boyutlarda olduğu İtalya'da ise ölü sayısının 21'e, vaka sayısının da 821'e yükseldiği kaydedildi.

Avrupa'da ise virüsün en çok görüldüğü ve yayıldığı ülke hâlâ İtalya ama Belarus, Hollanda ve Litvanya da birer vaka saptandığını açıklayarak virüsün yayıldığı Avrupa ülkelerine katıldılar.

Hollanda daha sonra ikinci bir vaka bildirdi.

İtalya'nın komşusu İsviçre'de de vakalarda artış gözleniyor. 15 vaka tespit edilen ve 100 kişinin karantinaya alındığı İsviçre'de konserler, spor yarışmaları gibi 1000 kişinin üzerinde katılımlı kamusal faaliyetler iptal ediliyor.

Halen Japonya'da Yokohama'da karantinada tutulan Diamond Princess adlı lüks yolcu gemisindeki bir İngiliz yolcunun bugün Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.

Aynı gemideki 30 İngiliz ve 2 İrlanda vatandaşı geçen Cumartesi Japonya'dan İngiltere'ye tahliye edilmiş ve iki haftalık bir karantinaya alınmıştı.

İngiltere'deki vakalara ise bugün üç kişi daha eklendi ve toplam hasta sayısı 19'a çıktı.

İngiltere'de Pazartesi günü Başbakan Boris Johnson salgınla ilgili önlemleri görüşmek üzere olağanüstü bir toplantı çağrısı yaptı.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bir koronavirüs (Kovid-19) vakasının daha tespit edildiği bildirildi.

 

  Kaynak: BBC Türkçe
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI