Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen İşlenmiş Gıda Sektörü UR-GE Projesi kapsamında Malezya ve Endonezya’da yurt dışı pazarlama faaliyeti gerçekleştirildi. Program kapsamında yaklaşık 500 ikili iş görüşmesi yapılırken, yeni ticari iş birliklerinin temelleri atıldı.
BTSO’dan yapılan açıklamaya göre, UR-GE üyesi çok sayıda firma temsilcisi, 160’ı aşkın yabancı şirket yetkilisiyle bir araya geldi.
CAKARTA VE KUALA LUMPUR’DA PAZAR İNCELEMESİ
Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen programa Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Talip Küçükcan da katıldı. Heyet, Cakarta’nın en büyük toptan satış ve pazar alanı Pasar Induk’u ziyaret ederek, ülkenin önde gelen market zincirlerinde incelemelerde bulundu.
Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki programda ise BTSO üyeleri, yerel iş insanlarıyla temas kurdu. ISETAN Foodmarket, Cold Storage Market, Lotus Market ve ülke genelinde 86 şubesi bulunan MYDIN Market’te pazar araştırmaları yapıldı. Firma temsilcileri, ürün çeşitliliği ve tüketici eğilimleri hakkında bilgi aldı.
Programa Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, Ticaret Müşaviri Münevver Koçak, Malezya Uluslararası İslami Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuan Haji Muhamad Amin Fahmi, Malezya–Çin Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Eunice Cheou ve Pahang Eyaleti Yürütme Kurulu Üyesi Azli bin İsmail de katıldı.
“HELAL SERTİFİKASI OLMADAN GİRİLMESİ ZOR BİR PAZAR”
BTSO Gıda ve Paketli Ürünler Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, işlenmiş gıda sektörüne yönelik ikinci UR-GE projesini hayata geçirdiklerini belirterek, Endonezya ve Malezya’ya ilk kez pazarlama faaliyeti düzenlediklerini ifade etti.
Uzak bir coğrafya olması nedeniyle başlangıçta bazı tereddütler yaşadıklarını aktaran Sayılgan, doğru ürün ve doğru temaslarla bu pazarların ulaşılabilir olduğunu gördüklerini kaydetti.
Endonezya ve Malezya pazarının kendine özgü dinamikleri bulunduğunu vurgulayan Sayılgan, “Helal sertifikası olmadan girilmesi zor bir pazar ancak bu zorluk aynı zamanda büyük bir potansiyel barındırıyor. Geniş ve tüketim kapasitesi yüksek bir pazardan söz ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
FİRMALAR MEMNUN
Programa katılan firma temsilcilerinden Muzaffer Köse, görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek Asya pazarının ciddi potansiyel taşıdığını ifade etti.
Özkan Dangaç ise 10’dan fazla firmayla görüşme yaptığını belirterek, sürdürülebilir meyve ürünleri, kremalar, fındık-fıstık ezmeleri ve sosların bu pazarlarda karşılık bulabileceğini gördüklerini söyledi. Dangaç, görüşmelerin siparişe dönüşmesini umut ettiklerini dile getirdi.

