Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Hindistan’ın Pakistan’a yönelik gerçekleştirdiği füze saldırıları, küresel çapta endişe yarattı. Nükleer silaha sahip iki ülke arasında yaşanan bu tehlikeli tırmanış, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere birçok ülke ve kurumun dikkatini çekti. Uluslararası kamuoyu, bölgedeki krizin derinleşmemesi için taraflara itidal çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hindistan ve Pakistan’a çağrıda bulunarak askeri gerilimden kaçınmaları gerektiğini söyledi. Guterres, “Dünya, Hindistan ve Pakistan arasında bir askeri çatışmayı göze alamaz” ifadelerini kullandı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump, yaşananları “utanç verici” olarak değerlendirdi. Oval Ofis’e girerken gelişmeleri öğrendiğini belirten Trump, “Umarım bu çatışma çok çabuk biter” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Durumu yakından takip ediyoruz. Her iki ülkeyle barışçıl çözüm için temaslarımız sürüyor” dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Hindistan’ın teröre karşı güvenlik kaygılarını anlayışla karşıladıklarını belirtmekle birlikte, her iki tarafa da gerilimi artırmamaları ve sivilleri hedef almamaları yönünde çağrıda bulundu.
Japonya Başbakanlık Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi, bölgede yaşanan gelişmelerin daha büyük bir çatışmaya dönüşmesinden endişe duyduklarını belirtti. Hayashi, tarafları diyalogla çözüm bulmaya davet etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarını Keşmir’e seyahat etmemeleri konusunda uyarırken, her iki ülkenin de durumu daha da karmaşıklaştıracak eylemlerden uzak durması gerektiğini vurguladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hindistan ve Pakistan’a gerilimi tırmandırmamaları ve çözümü diplomatik yollarla aramaları çağrısında bulundu.
Kaynak:İHA
BİRLEŞİK KRALLIK: “DİPLOMATİK DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”
Birleşik Krallık Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds, iki ülke arasındaki gerilimi yakından izlediklerini belirterek, “Bölgesel istikrarı desteklemek adına elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
KATAR VE BAE’DEN DİPLOMASİ VURGUSU
Katar, krizin diplomasi yoluyla çözülmesini isterken, Birleşik Arap Emirlikleri Başbakan Yardımcısı Abdullah bin Zayed Al Nahyan da askeri gerginliğin azaltılması için itidal çağrısında bulundu.