İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında araçlarda sonradan takılan bazı donanımlara ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Çiftçi, sürücülere araçlarında sonradan taktırılmış ekran ve ses sistemlerini kaldırmaları çağrısında bulundu.
ARAÇLARDA SONRADAN TAKILAN SİSTEMLERE UYARI
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TBMM’de kabul edilerek 27 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme kapsamında trafik kurallarında yapılan değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Çiftçi, araçlarda sonradan takılan bazı ekran ve ses sistemlerinin sürücünün dikkatini dağıtabileceğine dikkat çekti. Bakan Çiftçi, vatandaşların araçlarında sonradan taktırılmış ekran veya yüksek sesli ses sistemleri varsa bunları söktürerek araçlarını mevzuata uygun hale getirmeleri gerektiğini söyledi.
ORİJİNAL SİSTEMLERDE SORUN YOK
Çiftçi, araçların fabrikadan çıktığı haliyle bulunan ses ve görüntü sistemlerinin kullanılmasının herhangi bir sorun oluşturmadığını belirtti. Araç içindeki müzik sistemlerinin ise çevredeki vatandaşları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılmasının serbest olduğunu ifade etti.
YÜKSEK SESLİ MÜZİĞE PARA CEZASI
Yeni düzenlemeye göre araç içinde başkalarını rahatsız edecek şekilde yüksek sesle müzik dinleyen sürücülere idari para cezası uygulanacak. Bu kapsamda söz konusu ihlal için yaklaşık 3 bin lira ceza öngörülüyor.
ARAÇTA SONRADAN TAKILAN EKİPMANLARA AĞIR CEZA
Araçların orijinal donanımında bulunmayan ekran, tablet, görüntü sistemi, hoparlör veya amfi gibi ek donanımların sonradan takılması durumunda daha ağır yaptırımlar uygulanacak. Bu tür ekipmanların sürücünün dikkatini dağıtması halinde yaklaşık 21 bin lira para cezası kesilebilecek.
1 NİSAN’A KADAR SÜRE TANINDI
Yetkililer, kamuoyunda “APP plaka” olarak bilinen standart dışı plakaların mevzuata uygun hale getirilmesi için verilen 1 Nisan tarihine kadar olan sürenin, araçlara sonradan takılan görüntü ve ses sistemleri için de geçerli olduğunu bildirdi. Sürücülerin bu tarihe kadar araçlarını düzenlemelere uygun hale getirmeleri gerektiği ifade edildi.