İsrail, İran’ın füze misillemesi sırasında Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’nda üç özel uçağın hasar görmesinin ardından uçuşlara kısıtlama getirdi.
Haaretz gazetesinin haberine göre, ABD’ye yapılacak uçuşlarda yolcu sayısı yüzde 50 azaltılarak 130 kişiyle sınırlandırıldı. Avrupa uçuşlarında ise kapasite 120 yolcu olarak belirlendi. Kararın, İran’dan atılan füzeler nedeniyle havalimanında park halindeki uçakların zarar görmesi sonrası alındığı belirtildi.
ABD UÇUŞLARINDA İPTALLER BAŞLADI
İsrail, hafta başında ABD vatandaşlarının tahliyesi kapsamında geniş gövdeli uçaklarla tam kapasite uçuşlara izin vermişti. Ancak İsrail Ulaştırma Bakanlığı ile İç Cephe Komutanlığı’nın son güvenlik değerlendirmesi sonrası bu uygulama değiştirildi.
Ulusal havayolu şirketi El-Al, ABD uçuşlarına rezervasyon yaptıran yolcuların yarısına iptal bildirimi gönderileceğini açıkladı. Açıklamada, yolculara para iadesi veya uçuş kuponu verileceği belirtildi.
Ülkeyi terk etmek isteyen yolculara ise alternatif güzergahları değerlendirmeleri tavsiye edildi.
DİĞER HAVAYOLLARI DA SINIRLAMA GETİRDİ
İsrail merkezli diğer havayolu şirketleri Israir ve Arkia da benzer kısıtlamalara gitti. Israir, 31 Mart’a kadar olan tüm uçuşlarını iptal ettiğini ve 30 Nisan’a kadar planlanan seferler için bilet satışlarını durdurduğunu duyurdu.
Arkia ise Atina’ya iki uçuş düzenleyeceğini, ABD bağlantılı uçuşların ise Hi Fly şirketi aracılığıyla gerçekleştirileceğini açıkladı.
FÜZE SALDIRISINDA UÇAKLAR HASAR GÖRDÜ
Ben Gurion Havalimanı’nda park halinde bulunan üç özel uçak, İran’ın füze saldırıları sırasında hasar aldı. Uçaklardan biri, önleyici sistemlerden düşen şarapnel parçaları nedeniyle ağır hasar alarak yanarken, diğer iki uçak hafif hasar gördü.
İsrail Havalimanları Otoritesi Sözcüsü, “Bu sabah 3 özel uçak, önleyici füze parçaları nedeniyle hasar gördü” açıklamasını yaptı.
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta başlattığı saldırıların ardından İran, İsrail’i füze misillemeleriyle hedef almaya devam ediyor.