İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin içinden geçtiği siyasi, ekonomik ve güvenlik sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Dervişoğlu, dünyada ve Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada hızlı ve derin değişimlerin yaşandığını belirtti. Bu değişimlerin hangisinin olumlu, hangisinin olumsuz sonuçlar doğuracağının henüz net olmadığını ifade eden Dervişoğlu, belirsizliğin risk anlamına geldiğini söyledi.
"TÜRK MİLLETİ 25 YILDIR AYNI BAHANELERİ DİNLİYOR"
Küresel paylaşım mücadelelerinin neredeyse tamamının sıcak çatışma ihtimali barındırdığını dile getiren Dervişoğlu, dünyanın eskiyle yeninin kesiştiği bir geçiş döneminden geçtiğini belirtti. İYİ Parti’nin önceliğinin ise Türkiye’ye ve millete çektirilen acıların sona erdirilmesi olduğunu vurguladı.
İktidarın yıllardır benzer gerekçelerle toplumdan sabır talep ettiğini söyleyen Dervişoğlu, bu söylemlerin artık karşılık bulmadığını şu sözlerle ifade etti:
"Türk milleti, 25 yıldır aynı bahaneleri dinliyor. ‘Hele durun’, ‘aman dayanın’ deniliyor. Aç karınlar yalanlara tok, bu sözlerle karın doymuyor."
KARTALKAYA FACİASI: "BUGÜN TAM 1 YIL OLDU"
Dervişoğlu, Kartalkaya’da yaşanan otel yangınının üzerinden tam bir yıl geçtiğini hatırlattı. Yangında 78 kişinin hayatını kaybettiğini, 133 kişinin yaralandığını belirterek yaşamını yitirenleri rahmetle andı.
Bu facianın tesadüf olmadığını vurgulayan Dervişoğlu, yaşananların ihmal, denetimsizlik ve kuralsızlık zincirinin sonucu olduğunu söyledi. Acıların yalnızca konuşulmakla paylaşılmış olmayacağını ifade eden Dervişoğlu, "İhmal, rüşvet, umursamazlık, denetimsizlik ve kuralsızlık sarmalının kurbanlarıdır. Acılar, onların sebepleri ortadan kaldırılırsa paylaşılmış olur" dedi.
"TÜRKİYE, GENEL BİR 'ASAYİŞ KRİZİ' YAŞIYOR"
Dervişoğlu, konuşmasında son dönemde yaşanan şiddet olaylarına ve gençler arasındaki suçlara da değindi. 15 yaşındaki Atlas Çağlayan’ın bir akranı tarafından öldürülmesini hatırlatan Dervişoğlu, bunun münferit bir olay olmadığını söyledi.
Türkiye’de hem güvenlik hem de emniyet sorunu yaşandığını belirten Dervişoğlu, ülkenin genel bir asayiş kriziyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Mafya dizileri, yasa dışı bahis ve kumar reklamları üzerinden gençlerin yanlış yönlendirildiğini söyleyen Dervişoğlu, "Türkiye, genel bir ‘asayiş krizi’ yaşamaktadır. Sokaklar mafya düzenine mahkûm edilmiştir" dedi.
"GÜVENİN OLMADIĞI BİR EKONOMİDE YASAKLAR SADECE KAOS OLUR"
Ekonomi başlığında iktidarı sert sözlerle eleştiren Dervişoğlu, yasakçı bir zihniyetin hâkim olduğunu savundu. Döviz alımının sınırlandırılması, altın alımına yönelik düzenlemeler ve yeni vergilerle vatandaşın birikimlerine göz dikildiğini söyledi. Enflasyon hedeflerinin yıllardır tutturulamadığını söyleyen Dervişoğlu, bunun bedelinin halka ödetildiğini dile getirdi. Dervişoğlu, "Güvenin olmadığı bir ekonomide yasaklar sadece kaos olur. Enflasyon olur, yokluk olur" ifadelerini kullandı.
"TERÖR ÖRGÜTLERİ MUHATAP ALINAMAZ"
Terör örgütleriyle kurulan ilişkilerin yanlış olduğunu savunan İYİ Parti lideri, "Herkes aklını başına devşirsin! Cumhuriyetçi devlet aklında politikanın öznesi devlettir, muhatabı diğer devletlerdir, güvenliğin aracı, kurumlar ve egemenliktir, halklar ve topluluklar hakların konusu ama jeopolitiğin aktörü değildir. Terör örgütleri ve terörist ise asla muhatap sayılamazlar" dedi.
Bu sürecin milli olmadığını vurgulayan Dervişoğlu, "Bu hikâye ne millidir ne de yerlidir. Bu hikâye, emperyalizmin 100 yıl sonraki ikinci taarruzudur" dedi. PKK ve benzeri yapıların Kürtleri temsil etmediğini belirten Dervişoğlu, Kürt vatandaşların vatanseverliğine vurgu yaptı.
Türk bayrağına yönelik saldırılara değinen Dervişoğlu, devlet refleksinin sorgulanması gerektiğini ifade etti.
Kaynak: Haber Merkezi
