Korunan alanlarda HES, RES ve GES yatırımları için yeni dönem!

Yayınlama: 15.05.2025
Düzenleme: 15.05.2025 22:35
A+
A-

Korunan alanlarda yapılacak hidroelektrik (HES), rüzgar (RES) ve güneş (GES) enerji santrali yatırımlarına yönelik esaslar yeniden düzenlendi. Danıştay’ın iptal kararının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik, 10 Mayıs 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2022 yılında yapılan değişiklikle getirilen bazı belirsiz ifadeler, Danıştay 4. Dairesi’nin 9 Mayıs 2024 tarihinde iptal edilmişti. Yeni düzenleme ise bu eleştirileri dikkate alarak daha açık, doğrudan ve denetlenebilir bir çerçeve oluşturdu.

ENERJİ YATIRIMLARINA AÇIK VE DOĞRUDAN SINIRLAR GETİRİLDİ

Yeni düzenlemeye göre:

  • Hidroelektrik Santralleri (HES): Yalnızca mevcut barajlar ya da isale hatları üzerinde kurulabilecek.

  • Rüzgar Enerji Santralleri (RES): En fazla 50 MWm kurulu güce ve 20 türbine kadar izin verilecek.

  • Güneş Enerji Santralleri (GES): Kurulu güç sınırı 10 MWm olarak belirlendi. Önceki yönetmelikte yer alan “çatı ve cephe sistemleri hariçtir” ibaresi bu düzenlemede çıkarıldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA ALANLARINA İZİN ÇIKTI

Yönetmeliğin 9. maddesindeki değişiklikle birlikte, “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında” mevcut baraj ve isale hattı üzerinde HES, ayrıca RES ve GES yatırımlarına artık açıkça izin veriliyor. Bu yatırımlar, yönetmeliğin 7. ve 8. maddelerinde yer alan genel sınırlamalardan muaf tutulacak.

ÇEVRE YÖNETİMİNDE YENİ DÖNEM: BELİRSİZLİKLERE SON

Danıştay tarafından iptal edilen eski düzenlemede yer alan belirsiz ÇED Yönetmeliği atıfları, yeni yönetmelikte çıkarıldı. Yerine getirilen hükümler, yatırımların çevresel etkilerini daha doğrudan ve denetlenebilir bir şekilde yönetmeyi amaçlıyor.

GES YATIRIMLARINDA ‘ÇATI HARİÇ’ HÜKMÜ ARTIK YOK

2022 yılında yapılan değişiklikle GES projelerinde çatı ve cephe sistemleri hariç tutulmuştu. Ancak yeni yönetmelikte bu istisna kaldırıldı. Böylece çatı ve cephe uygulamaları da artık aynı sınırlamalara tabi olacak.

8. MADDEDEKİ DEĞİŞİKLİKTE DETAYLAR NETLEŞTİ

Yönetmeliğin “Nitelikli doğal koruma alanlarının ayırt edici özellikleri” başlıklı 8. maddesinin 2. fıkrasının (h) bendinde yapılan değişiklik ile yatırımlar için getirilen sınırlar doğrudan tanımlandı. ÇED Yönetmeliği’ne yapılan atıfların kaldırılmasıyla uygulamada yaşanan belirsizliklerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

Haber Merkezi: Melisa Altuntaş

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.