Bursa’nın İznik ilçesinde sürdürülen arkeolojik kazılarda, Anadolu tarihine ışık tutacak önemli bir keşfe imza atıldı. İznik Roma Tiyatrosu’nun güney bölümündeki Bizans dönemine ait nekropol alanında bulunan iskelet kalıntılarında erken dönem veba izleri tespit edildi.
BİZANS DÖNEMİNE AİT NEKROPOL ORTAYA ÇIKARILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen kazı çalışmaları yaklaşık 10 dönümlük alanda devam ediyor. Temmuz ayında yoğunlaşan çalışmalarda, tiyatronun güneyindeki alanlarda Bizans dönemine tarihlenen bir mezarlık bölgesi bulundu.
Kazılarda yetişkin kadın, erkek ve çocuklara ait yaklaşık 20 bireyin iskelet kalıntısına ulaşıldı. İncelemelerde, bu kalıntılar üzerinde Anadolu’daki en erken veba örneklerinden birine rastlandığı belirtildi.
İSKELETLERDEKİ BULGULAR TARİHE IŞIK TUTUYOR
Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygün Ekin Meriç, tiyatro alanının farklı dönemlerde yalnızca gösteri alanı olarak değil, mezarlık, dini yapı ve üretim alanı gibi farklı amaçlarla da kullanıldığını belirtti.
İskeletlerin Bizans döneminde nekropol olarak kullanılan alandaki bireysel gömülerden oluştuğu ifade edilirken, yapılan analizlerde önemli sonuçlara ulaşıldığı aktarıldı. Araştırmalara Kanada’daki McMaster Üniversitesi, ABD’deki Rutgers Üniversitesi ile Türkiye’den çeşitli üniversitelerden uzmanlar da destek veriyor.
KAZILARDA TARİHİ ESERLER DE BULUNDU
Kazı çalışmalarında insan kalıntılarının yanı sıra yüzük taşı, sikke, boncuk ve seramik parçaları gibi arkeolojik eserler de gün yüzüne çıkarıldı. Buluntular, kazı evinde temizleme, analiz ve kayıt işlemlerinden geçiriliyor.
Uzmanlar, mezarların yaklaşık 1 metre derinlikte bulunduğunu, bazı alanlarda üst üste gömülerin yer aldığını ve definlerin Hristiyan gömü gelenekleriyle uyum gösterdiğini belirtti. İznik Roma Tiyatrosu’ndaki kazı çalışmalarının sezon sonuna kadar sürdürülmesi planlanırken, alanın restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden ziyarete açılması hedefleniyor.