Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki 24’üncü durağı İzmir oldu. Festival, İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda düzenlenen açılış töreniyle başladı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, festival kapsamında 11 noktada 303 etkinlik düzenleneceğini ve programların 9 gün süreceğini söyledi.
303 ETKİNLİK, 11 FARKLI NOKTA
Festival programında tiyatro, opera, konser, sergi, söyleşi, atölye ve çocuk etkinlikleri yer alıyor.
Yazgı, “11 noktada 303 etkinlikle 9 gün boyunca tüm İzmirlileri sanatla iç içe çok özel bir festivale davet ediyoruz. Bu seneki Kültür Yolu Festivallerimizin ana temalarından biri şehirlerdeki gastronominin tanıtımıydı. Buradaki çıkış noktamız marka şehirleri üretmek ve tanıtmak.” dedi.
İZMİR MUTFAĞI DA FESTİVALİN PARÇASI OLACAK
İzmir’in kültürel ve arkeolojik zenginliğinin yanı sıra gastronomi açısından da önemli bir kent olduğunu belirten Yazgı, festival kapsamında 110 lezzet noktası oluşturulduğunu açıkladı.
Yazgı, “Ege mutfağının tüm özelliklerini İzmir'de bulabiliyoruz. Boyozumuz, zeytinyağlılarımız, mezelerimiz var. Biz bunları Türkiye'ye, dünyaya da tanıtmak istiyoruz. Festival kapsamında kentte 110 lezzet noktası oluşturduk.” ifadelerini kullandı.
Festival kapsamında kentteki bir otelde oluşturulan “Lezzet Noktası”nda İzmir mutfağına özgü ürünler de tanıtıldı.
FESTİVAL 1 KASIM’A KADAR SÜRECEK
İzmir Valisi Süleyman Elban da festivalin her yıl yeni etkinliklerle büyüdüğünü söyledi. Elban, gastronomiden konserlere, halk oyunlarından farklı sanat dallarına kadar birçok değerin genç kuşaklara aktarılmasının amaçlandığını belirtti.
Festival, 1 Kasım’a kadar kentin farklı noktalarında devam edecek.
GÜNDOĞDU MEYDANI’NDA KONSERLER DÜZENLENECEK
Gündoğdu Meydanı’nda Demet Akalın, Derya Uluğ, Sefo, Özcan Deniz, Hakan Altun, Ceza, Murat Boz, Serkan Kaya ve Simge sahne alacak.
Programda İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğunun “Türk Dünyasından Ezgiler” konseri de bulunuyor.
İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ise “Sonbahar Esintileri”, “Romantik Aryalar”, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” ve “Mozart Akşamı” konserlerini sanatseverlerle buluşturacak.
SERGİLER VE SAHNE GÖSTERİLERİ DE PROGRAMDA
İzmir Kültür Sanat Fabrikası, tarihi Alsancak Garı ve İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi başta olmak üzere farklı mekanlarda sergiler ziyaret edilebilecek.
“Osmanlı'nın Mukaddes Emanetleri”, “Yaşayan Miras: İzmir”, “Sır”, “Arayış” ve “İzmir'in Suya Düşen Renkleri” sergileri 1 Kasım’a kadar açık olacak.
Programda ayrıca çini, seramik, ahşap yakma, resim ve kolaj atölyeleri ile arkeoloji, müzecilik, edebiyat ve çağdaş sanat üzerine söyleşiler yer alacak.
-
Mitoloji Film Haftası gösterimleri, “Cumhuriyet'in Zarif Adımları” bale ve dans gösterisi, “Kafkas Rüzgarı” dans gösterisi ile “IV. Murat” ve “Troya” operaları da festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.
ÇOCUK KÖYÜ HER GÜN AÇIK OLACAK
Çocuklara yönelik etkinlikler kapsamında Gündoğdu Meydanı’nda kurulan Çocuk Köyü, her gün 15.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaretçileri ağırlayacak.
Çeşme Müzesi’nde de dans gösterileri, söyleşiler, sergiler, sunumlar, atölyeler ve çocuk etkinlikleri düzenlenecek.