Ordu'daki rölyef sanatçısı İlker Çorbacı, atık malzemelerle kentin kültürel mirasını üç boyutlu eserler haline getiriyor. Ünye ilçesinde ikamet eden Çorbacı, bakır, alüminyum, plastik ve karton gibi çeşitli atıkları bir araya getirerek tarihi mekanları üç boyutlu tablolara aktarıyor.
AA muhabirine yaptığı açıklamada, resim yapmaya çocukluğundan beri ilgi duyduğunu belirten Çorbacı, zamanla üç boyutlu eserlere yöneldiğini ifade etti. Tutkusunun ve arzusunun her zaman sürdüğüne dikkat çeken sanatçı, "Osmanlı mimarisine hayranlığım dolayısıyla sokak ve caddeleriyle beraber 10 yıl boyunca aynı tablonun farklı fraksiyonlarını yapmaya başladım. Bu atıklarla 7-8 yılda 9 tablo yaptım.
Daha sonra sembolik yerler yapmaya başladım. İtalya'dan, İstanbul'dan sembolik yerleri tabloya dönüştürdüm. 27 yıl boyunca damıta damıta gelinmiş bir noktadayız," dedi.
MALZEMELERİN DEĞERİNE DİKKAT ÇEKİYOR
İnsanların değersiz gördüğü malzemeleri değerlendirmenin önemine vurgu yapan Çorbacı, "Aslında gözle görmediğimiz, değersiz malzemeleri değerli hale getirme çabasıydı benimki. İnsanların değersiz görüp, gözden çıkarıp çöpe attığı malzemeleri ortaya çıkarmak çok kıymetli. Eserlerimi yaparken ilk başta kağıt, karton, çöpe atılmış malzemelerin ahşap kaplamaları gibi, malzeme çeşitliliği arttıkça tablonun zenginliği de görseli de artmış oldu.
Bugün yaklaşık 30 çeşit farklı atık kullanıyorum. Çalışmalarımda esere göre bakır, alüminyum, plastik, karton gibi çok çeşitli atıklar kullanıyorum. Tek hazır olan şey yapışkan ve boyası. Gerisi çerçevesine varana kadar tamamı atıklardan yapılıyor," ifadelerini kullandı.
SIFIR ATIK PROJESİ'NE DESTEK
Çorbacı, Sıfır Atık Projesi'nin uluslararası alana taşınmasına öncülük edenlere teşekkür etti. Son yıllarda sıfır atığın popülaritesinin arttığını vurgulayan sanatçı, "Emine Erdoğan Hanımefendi'ye teşekkür ediyorum. Birleşmiş Milletlere verdiği önerge ile 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü'nün ilan edilmesiyle yaptığımız bu sanatı dünyaya tanıtmak istiyorum," dedi.