Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından hazırlanan “Havaalanı Sertifikasyon ve İşletim Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile havaalanı işletim süreçlerinde yeni uygulamaların önü açıldı.
GEÇİCİ İŞLETME SÜRESİ 12 AYA ÇIKARILDI
Yeni düzenlemeye göre, genele açık veya ticari havaalanı işletmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler için geçici işletme süresi uzatıldı. Buna göre, havaalanının uçuş emniyeti açısından uygunluğunu taahhüt eden yazının sunulması ve Genel Müdürlük tarafından yerinde ön denetim yapılmasının ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere sertifika şartı aranmaksızın havaalanı işletimine izin verilebilecek. Düzenleme kapsamında geçici işletme süresi en fazla 12 ay olarak belirlendi. Önceki uygulamada bu süre en fazla 6 ay ile sınırlandırılıyordu.
ÖN DENETİM ŞARTI DEVAM EDECEK
Yönetmelikte, havaalanlarının uçuş güvenliği açısından uygunluğunun SHGM tarafından yapılacak ön denetimle değerlendirilmeye devam edeceği belirtildi. Yeni düzenlemenin, havaalanı işletme süreçlerinde esnekliği artırması ve yatırım süreçlerini hızlandırması bekleniyor.