Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Melodili Yol” uygulaması kapsamında sürücülere hem keyifli hem de dikkat çekici bir yolculuk deneyimi sunduklarını belirterek, şu ana kadar iki farklı güzergahta Mozart’ın Türk Marşı’nın çaldığını, sırada Mehter Marşı’nın olduğunu söyledi.
Melodili yol sisteminin ilk olarak Nallıhan-Beypazarı Devlet Yolu’nun 21. kilometresinde, ardından da Ankara-Eskişehir Devlet Yolu’nun Sivrihisar çıkışındaki 37. kilometresinde devreye alındığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, bu uygulamalarla hem sürüş keyfi sağlandığını hem de dikkat dağıtıcı unsurların azaltıldığını belirtti.
Uraloğlu, “Melodili Yol” sisteminin nasıl çalıştığını da anlattı:
“Sürücü, sabit 100 kilometre hızla ilerlediğinde, yol üzerine uygulanan özel yol çizgi boyaları sayesinde lastiklerin yarattığı titreşimler melodiye dönüşüyor. Böylece müzikal bir uyarı hem eğlenceli hem güvenli bir deneyim sunuyor.”
Bakan Uraloğlu, uygulamanın başarılı olabilmesi için belirli teknik şartların sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
“Bu uygulamanın etkili olması için, düz, üstyapısı sağlam ve pürüzsüz kaplamaya sahip yollar tercih edilmeli. Ayrıca, melodinin net duyulabilmesi ve sistemin uzun ömürlü olması için düşük trafik hacmine sahip, özellikle ağır taşıt trafiğinin az olduğu yollarda uygulanması önemlidir.”
Kaynak: İHA