anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) temmuz ayına ilişkin faiz kararını açıkladı. Banka, yüzde 14 olan politika faizini sabit tuttu. Böylelikle banka, yılın yedinci toplantısında da pas geçmiş oldu.
 Tarih: 21-07-2022 15:18:08   Güncelleme: 25-07-2022 10:20:08
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, TL’deki sert değer kaybı ve yıllık enflasyonun yüzde 78,50'e yükselmesine rağmen yüzde 14 olan politika faizini temmuz ayında da sabit tuttu.

Banka; geçen yıl politika faizini eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında toplam 500 baz puan indirerek yüzde 19 seviyesinden yüzde 14 seviyesine çekmişti. Banka; ocak, şubat, mart, nisan, mayıs ve haziran ayında da beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmedi.

"RESESYON İHTİMALİ ARTIYOR"

Faiz kararının ardından Merkez Bankası tarafından yapılan değerlendirmede, "Yılın başındaki güçlü büyüme dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte de sürmüştür. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşme devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. İvmesini kaybettiği gözlenmekle birlikte, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır" denildi.

ENFLASYON VURGUSU

Karar metninde, "Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir" ifadeleri yer aldı.

 

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin TCMB faiz kararı beklenti anketine katılan 17 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde gerçekleşmişti.

AA Finans'ın PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, faizinin yüzde 14'te sabit bırakılacağı yönündeydi.

TL'NİN DEĞER KAYBI SÜRDÜ

Gevşeme döngüsünün tetiklediği kur krizi TL'nin 2021'de dolar karşısındaki kayıplarını yüzde 44 seviyesine taşımış, bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti.

Bu yıl TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı ise, yüzde 24,5 seviyesinde bulunuyor.

 

MERKEZ BANKASI, ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜKSELTMİŞTİ

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü güncelleyerek yüzde 69,94'e yükseltmişti. Bir önceki anket döneminde yıl sonu beklentisi yüzde 64,59 olarak belirlenmişti.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER EKONOMİ Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI