anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Merkez Bankası lirada zorunlu karşılık oranını sıfırladı

Merkez Bankası, 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduatları için zorunlu karşılık oranlarını yüzde sıfıra indirdiğini duyurdu.
 Tarih: 16-01-2023 07:44:07
Merkez Bankası lirada zorunlu karşılık oranını sıfırladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasını teşvik etmek için" yeni karar aldığını açıkladı. Banka, 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için zorunlu karşılık oranlarını yüzde sıfır olarak belirledi.

Merkez Bankası'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, kararın gerekçesi şöyle duyuruldu:

"2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi Metni'nde, liralaşma stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikaların, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilerek kullanılmaya devam edileceği belirtilmiştir. Ayrıca, kur korumalı mevduat dışındaki Türk lirası mevduatın öncelikli olarak özendirilerek, Türk lirası mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde adımlar atılmaya devam edileceği kamuoyu ile paylaşılmıştır."

Merkez Bankası, yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak uygulanmasına karar verdi. Değişiklikler, tesisi 3 Şubat 2023 tarihinde başlayacak olan 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacak.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER EKONOMİ Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI