SON GELİŞMELER
lösev
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Merz: "Rusya-Ukrayna savaşı muhtemelen aylarca sürmeye devam edecek"

Haber görseli
Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın Toulon kentinde Almanya-Fransa Bakanlar Konseyi toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda kararlaştırılan konulara ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Macron, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere küresel sorunlara ilişkin de değerlendirmeler yaptıklarını belirtti. Macron, "Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i desteklemek ve Ukrayna için adil ve sürdürülebilir bir barış sağlamak gündemimizin önemli maddelerinden biriydi. Özellikle de Rus saldırılarının daha da şiddetlendiği göz önüne alındığında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in resmi açıklamaları ile sahadaki gerçekler arasında büyük bir uçurum var. Bu onun ne kadar samimiyetsiz olduğunu gösteriyor. Rusya'yı müzakere masasına oturtmak ve Ukrayna'ya destek vermeye devam etmek için ABD ile istişare içinde kararlar almamız gerekiyor" dedi.

"UKRAYNA HAKKINDA MÜZAKERE YAPILAMAZ"

Ukrayna'nın Avrupa'nın desteğine ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Macron, "Bu destek farklı şekillerde olabilir. Birincisi siyasi destektir. Çünkü Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında müzakere yapılamaz" ifadelerini kullandı. Macron, Ukrayna'ya verilecek hava savunma desteği dahil olmak üzere askeri desteklere ilişkin kararları önümüzdeki günlerde Zelenskiy ile yapacakları görüşmelerin ardından belirleyeceklerini ifade etti.

"PUTİN, TRUMP'I GÖRMEZDEN GELİYOR"

Macron, geçtiğimiz hafta Avrupalı liderlerin ABD ziyaretinde konuşulan Alaska'daki Trump-Putin ve muhtemel Putin-Zelenskiy görüşmelerine değinerek, "Başkan Putin'in Başkan Trump'ı görmezden geldiği izlenimi var ve bu cevapsız kalamaz. Buna tepki gösterilmelidir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde Başkan Trump ile bu konuyu görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

FRANSA VE ALMANYA'DAN ORTAK BİLDİRİ

Macron ve Merz'in başkanlık ettiği Almanya-Fransa Bakanlar Konseyi'nde alınan kararlara ilişkin bir bildiri de yayımlandı. Bildiride Fransa ve Almanya'nın İsrailliler ve Filistinlilerin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayabilmelerinin, bölgedeki herkes için barış ve güvenliği sağlayabilmenin tek yolunun iki devletli çözüm olduğuna inandığı belirtildi. Bildiride, "Savaş şimdi sona ermelidir. Acil ateşkesin sağlanması ve Birleşmiş Milletler (BM) ile insani yardım kuruluşları tarafından yürütülen insani yardımların acil ve engelsiz şekilde Gazze'nin tamamına ulaştırılması çağrısında bulunuyoruz. Fransa ve Almanya, Filistin topraklarının bir kısmını ilhak etme ve yeniden işgal etme, özellikle ‘E1' projesi yoluyla yeni yerleşim alanlarının inşaatını artırma girişimlerini kınamaktadır. Gazze Şeridi'nde yaşanan dayanılmaz insan ölümleri, insani yardımın engellenmesi ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarının genişletilmesi sonucu ortaya çıkan kıtlık karşısında şok olduk. İsrail makamlarını tüm kısıtlamaları kaldırmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.   Kaynak: İHA
Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.