Microsoft’un 50. yıl kutlaması sırasında düzenlenen protesto, iki çalışanın işten ayrılmasıyla sonuçlandı. Protestonun, şirketin yapay zeka teknolojilerinin kullanımıyla ilgili endişeleri gündeme getirdiği ifade ediliyor.
Microsoft yazılım mühendisi Ibtihal Aboussad, Yapay Zeka CEO’su Mustafa Süleyman’ın konuşması sırasında sahneye doğru yürüyerek şirketin bazı uluslararası politikalarla ilişkisine dikkat çekti. Aboussad, Microsoft’un belirli bölgelerdeki faaliyetlerini eleştirerek görüşlerini dile getirdi. Süleyman, protestoya karşılık olarak “Sizi duyuyorum, teşekkür ederim” yanıtını verdi.
Aboussad’ın ardından ikinci bir çalışan olan Vaniya Agrawal da etkinlikte benzer şekilde söz aldı.
Protestonun ardından yapılan açıklamaya göre, Microsoft, Aboussad’ın davranışlarının organizasyonun düzenini bozduğu gerekçesiyle fesih işlemi uyguladığını belirtti. Agrawal ise daha önce istifa etmişti, ancak ayrılışı protestonun ardından erkene alındı.
Microsoft’tan yapılan açıklamada, “Çalışanların fikirlerini ifade etmesi için birçok iletişim kanalı mevcut. Ancak, iş sürekliliğini bozan davranışlara tolerans gösterilmeyecektir” denildi.
Bu gelişme, teknoloji firmalarının küresel politikalarla ilişkilerine yönelik çalışan hassasiyetlerini bir kez daha gündeme getirdi. Daha önce benzer protestoların yaşandığı diğer teknoloji şirketlerinde de çalışanlar, çeşitli anlaşmalar nedeniyle iç iletişim kanalları aracılığıyla görüşlerini ifade etmişti.