Milli Eğitim’den dijital çağa uyum mesajı

Yayınlama: 08.05.2025
Düzenleme: 08.05.2025 13:08
A+
A-

Bakan Tekin: “Çocuklarımız teknolojiye ayak uydurabilsin diye kendimizi yenilemek istiyoruz diyoruz, ‘Yapamazsınız’ diyorlar”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, teknolojinin hızla değiştiği bir dünyada, öğrencilerin bu dönüşüme ayak uydurabilmesi için eğitim sisteminin de çağın gereklerine göre yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı. Ankara’da bir üniversitede düzenlenen GençTek Zirvesi’ne katılan Tekin, eğitimde dijitalleşme ve içerik dönüşümüne yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

PEKİ NE YAPIYORUZ?

Tekin, Bakanlık olarak eğitim süreçlerini geleceğin ihtiyaçlarına göre dönüştürmek istediklerini ancak bazı kesimlerden bu çabalara karşı “Yapamazsınız” şeklinde tepkiler geldiğini ifade etti. “Peki ne yapıyoruz?” diye sorarak sözlerine devam eden Tekin, yalnızca bilgiyi aktarmanın değil, öğrencilerin bu bilgileri uygulayarak öğrenmesinin esas alındığı bir eğitim modelini hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi.

FATİH PROJESİ’YLE DİJİTAL DÖNÜŞÜM BAŞLADI

2011 yılında başlatılan FATİH Projesi’ni hatırlatan Tekin, o dönemde okulların büyük kısmına etkileşimli tahtaların kurulduğunu, ardından internet erişimi sağlandığını ve EBA (Eğitim Bilişim Ağı) gibi büyük bir içerik platformunun geliştirildiğini anlattı. Tekin, bu dijital altyapının bugün daha ileriye taşınarak öğrencilere proje üretme, deneyimleme ve aktif katılım imkânı sunduğunu vurguladı.

ULUSLARARASI KURULUŞLAR TAKDİR ETTİ, YERLİ MUHALEFET ELEŞTİRDİ

Bakan Tekin, yürütülen çalışmaların bazı politik çevreler tarafından eleştirildiğini, ancak uluslararası eğitim kuruluşlarının bu çabaları övgüyle karşıladığını dile getirdi. Türkiye’nin, tüm dersliklerinde etkileşimli tahta bulunan nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Tekin, dijital altyapı ve içerik geliştirme konusunda örnek gösterilen bir ülke haline gelindiğini belirtti.

TEORİDEN PRATİĞE GEÇEN BİR EĞİTİM MODELİ ŞART

Konuşmasında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne de değinen Tekin, yeni dönemde öğrencilerin yalnızca bilgiye maruz kalmalarının yeterli olmadığını, aynı zamanda bu bilgiyi pratiğe dökerek öğrenmelerinin sağlanması gerektiğini söyledi. “Çocuklarımızın NASA’ya sunum hazırlayacak seviyeye gelmesi için kitabi bilgilerle değil, uygulamalı deneyimlerle eğitim vermek istiyoruz” diyen Tekin, hedeflerinin öğrencileri teknoloji üreten ve yöneten bireyler haline getirmek olduğunu dile getirdi.

Program sonunda Tekin, stant alanını gezerek öğrenci projeleri hakkında bilgi aldı ve gençlerin çalışmalarını takdir etti.

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.