A Milli Futbol Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nun 5. maçında yarın Bursa’da Bulgaristan’ı ağırlayacak. Saat 20.00’de Atatürk Spor Kompleksi Matlı Stadyumu’nda başlayacak mücadelede milliler, alacağı puan veya puanlarla grupta ilk iki sırayı garantileyerek play-off hakkını matematiksel olarak elde edecek. Grupta oynadığı 4 maçta 3 galibiyet ve 1 mağlubiyet alan Türkiye, 9 puanla ikinci sırada bulunuyor. Henüz puanı olmayan Bulgaristan ise grubun son sırasında yer alıyor. Ay-yıldızlılar, Bulgaristan maçının ardından 18 Kasım Salı günü zorlu İspanya deplasmanına çıkacak ve grup etabını tamamlayacak.
TARİHSEL DENGELER VE MİLLİLERİN PERFORMANSI
Türkiye ile Bulgaristan, tarihlerinde 25. kez karşı karşıya gelecek. İki ülke daha önce 18’i özel, 5’i Balkan Kupası ve 1’i Dünya Kupası elemesi olmak üzere toplam 24 maç oynadı. Bu karşılaşmalarda milliler 8 kez kazanırken, Bulgaristan 10 galibiyet aldı; 6 maç ise beraberlikle sonuçlandı. Türkiye’nin attığı 42 gole karşılık Bulgaristan 44 gol kaydetti. İki ekip son olarak 11 Ekim’de Sofya’da karşılaştı ve A Milli Takım mücadeleden 6-1’lik farklı bir galibiyetle ayrıldı. Öte yandan ay-yıldızlılar, yarınki maçla birlikte tarihindeki 646. karşılaşmasına çıkacak. Milliler bugüne kadar oynadığı 645 maçta 254 galibiyet, 241 mağlubiyet ve 150 beraberlik aldı; toplamda 891 gol atarken kalesinde 924 gol gördü.
MONTELLA YÖNETİMİNDE 28. SINAV
A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Bulgaristan karşılaşmasıyla birlikte 28. maçına çıkacak. Milliler, Montella yönetimindeki 25 maçta 15 galibiyet, 8 mağlubiyet ve 4 beraberlik elde etti. İtalyan teknik adamın belirlediği geniş aday kadroda 28 futbolcu yer aldı. Danimarka’nın Midtjylland takımında forma giyen Aral Şimşir ilk kez A Milli Takım’a davet edilirken, RAMS Başakşehir’den Yusuf Sarı yaklaşık iki yıl sonra yeniden kadroya dahil edildi. Sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkarılan Eren Elmalı’nın yerine ise Trabzonspor’dan Mustafa Eskihellaç çağrıldı. Kaleci hattında Altay Bayındır, Mert Günok, Muhammed Şengezer ve Uğurcan Çakır yer alırken; savunmada Abdülkerim Bardakcı, Mert Müldür, Ferdi Kadıoğlu ve Merih Demiral gibi isimler bulunuyor. Orta sahada Hakan Çalhanoğlu, Orkun Kökçü ve Salih Özcan dikkat çekerken; hücum hattında Arda Güler, Kenan Yıldız, Barış Alper Yılmaz ve Kerem Aktürkoğlu öne çıkıyor. Mücadeleyi İskoçya Futbol Federasyonu’ndan Nicolas Walsh yönetecek. Walsh’un yardımcılıklarını Francis Connor ve Daniel McFarlane üstlenecek; VAR’da Andrew Dallas, AVAR’da ise Steven McLean görev yapacak.
Kaynak: İHA