anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Öner : Konut fiyatlarındaki artış fırsatçılıktır

İç Mimar ve Gayrimenkul uzmanı Banu Hilal Öner Konut kredi faiz oranlarındaki düşüş ile birlikte konut fiyatlarındaki artışı fırsatçılık olarak değerlendirdi.
 Tarih: 10-06-2020 12:12:06   Güncelleme: 10-06-2020 12:27:06
Öner : Konut fiyatlarındaki artış fırsatçılıktır

 

Manşet Haber' e açıklamalarda bulunan  Banu Hilal Öner  süreci şöyle değerlendirdi:

 

 

 

 

2020 yılı ilk yarısında düşen konut kredisi faiz oranları ev almak isteyen vatandaşların yüzünü güldürse de, gayrimenkul sektöründe ciddi bir sarsıntıya sebep olacağını düşünüyoruz.

Düşen faiz oranları, konut fiyatlarına yüksek artış olarak yansımaktadır.Konut fiyatlarında serbest bir piyasa oluştu. Talebin fazla olduğunu gören müteahhitler ve konut sahipleri bu durumu fırsata çevirdi.

Bu durumun en sıkıntılı kısmını gayrimenkul işiyle uğraşan meslektaşlarımız ve biz yaşıyoruz.Tutarsız fiyat artışları, konut satışlarını engellemekle kalmıyor, alıcının ev alma hevesini kaçırdığı gibi gayrimenkul sektöründekilerin emekleri ve zamanları zayi oluyor. 

Devletin konut fiyatı artış oranlarıyla ilgili bir düzenleme getirmesi bu tarz durumlara önlem almak için iyi bir fikir olabilir. Çünkü bu şartlar altında çok kişi mağdur olacak ve konut fiyatları gerçekliğini kaybedecektir

Konuyu kısaca örnek vermek gerekirse 4+1 750.000 TL değerinde satışı olan bir gayrimenkul,  bugün 1.200.000 TL den alıcı bulması devletin %0.64 oranın da 750.000 TL değerinde kredi imkanı vermekte ve sadece % olarak hesapladığımızda 750.000 TL bir kredi 180 ay aylık 7.000 TL geri ödeme ile 1.260.000 TL olmaktadır. Kısacası 510.000 TL faiz alınmaktadır. Bu yapılan indirimlerin tüketiciye fayda sağlamamasından ziyade piyasa değerlerini alım gücünün çok güç bir noktaya gittiğini görülmektedir.


İkinci el ev satış noktasında yapılan açıklamalar neticesinde aynı olayların %0.79 oranın da değerlendirerek İnsanlara kara borsa şeklinde pazarlık yapmak yerine, açık arttırma ile dip rakamdan en çok teklif veren müşterilerin daire sahibi olması gibi bu durumu fırsata çevirmek isteyen kişilere karşı sabırlı, gerçek yatırımcının bu FAHİŞ fiyatlara talep edilmemesi, mutlak bir kurumsal şirket doğrultusunda alıcıların hareket ederek eksper bilgi, deneyim ve tecrübelerden yararlanarak uzman danışmanlar eşliğinde yapılması, ofisi  daha önce meslek erbabı olmamış ve bu iş deneyiminde bulunmamış kişilerin bu alım satım ya da pazarlık noktasında önlem alınması için gerekli denetimlerin, tapu müdürlüklerindeki MYK(Mesleki Yeterlilik  Belgesi )olmayan kişilerin satış ve kiralama noktasında yer almamaları için yetkililerin bu konuda harekete geçmeleri gerekmekte.

Bu olaylardan insanların etkilenmeden fazla FAHİŞ fiyatlara zemin oluşturmadan sakinliğini korumalarını öneriyoruz.


Kesinlikle vatandaşlarımızın bu konuya sağ duyu çağrısında bulunarak fırsatçılara ve özellikle internet ilanlarında bulunun "kaporası alındı, bugün satıldı" gibi sözlerden sonra yapılması gereken tek önemli husus o gayrimenkul şirketi ile bir daha ticaret münasebeti içerisinde olmamaktır.


İnsanlara Önerimiz sabırlı olup, doğru fiyata doğru yatırıp yapmayı beklemek olduğunu bir kez daha ifade ederek yazdıklarımızın tümü yaşanmış kesitlerden ibaret olduğunu hatırlatmak isteriz.

 

BANU HİLAL ÖNER
İÇ MİMAR & GAYRİMENKUL UZMANI BROKER

 

Ersoy KOÇ /Manşet Haber

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI