SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Oxford raporu: Yapay zeka özetleri haber sitelerine trafiği %43 azaltacak

Haber görseli

Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü, 51 ülkeden 280 medya yöneticisinin katıldığı anket sonuçlarını içeren “Gazetecilik, Medya, Teknoloji Trendleri ve Tahminler 2026” raporunu yayımladı.

Rapora göre, yapay zekanın arama motorlarında sunduğu özetler nedeniyle haber sitelerine girişin önümüzdeki 3 yılda %43 oranında azalması bekleniyor.

MEDYA YÖNETİCİLERİ TRAFİK KAYBINA DİKKAT ÇEKTİ

Son üç yılda sosyal medya platformlarından gelen okur trafiğinde ciddi düşüşler yaşandı:

  • Facebook üzerinden gelen trafik %43 azaldı

  • X (Twitter) üzerinden gelen trafik %46 düştü

Medya yöneticileri, arama motorlarından gelen trafiğin de aynı şekilde %43 oranında azalacağını öngörüyor. Bunun nedeni olarak, yapay zekanın kullanıcıya doğrudan özet sunması ve kullanıcıların haber sitelerine girmeye gerek duymaması gösteriliyor.

Görsel

GAZETECİ TANIMI DEĞİŞİYOR

Raporda, gazeteciliğin geleceğine dair umutlu olanların oranı 2022’de %60 iken 2026 için bu oran %38’e geriledi. Medya yöneticileri artık gazeteciyi yalnızca haber yazan değil, yaratıcı içerik üreten ve izleyiciye doğrudan hitap eden kişi olarak tanımlıyor.

Ayrıca medya kuruluşları, YouTube, Instagram ve TikTok gibi platformlarda uzun ve kısa format videolara yöneliyor. Özgün saha haberleri ve insan hikayelerinin ise fark yaratacağı vurgulanıyor.

YAPAY ZEKA GAZETECİNİN YERİNİ ALMAYACAK

Rapora göre yapay zekanın gazeteciliği tamamen ortadan kaldırması beklenmiyor.

  • Katılımcıların %44’ü yapay zekanın haber merkezlerinde gelecek vadettiğini düşünüyor.

  • %42’si ise sistemlerin sınırlı ölçüde etkili olduğunu belirtiyor.

  • %67’si yapay zekanın işleri hızlandırmadığını ifade ediyor.

Çalışan sayısında büyük bir düşüş yaşanmadığı, hatta bazı kurumlarda masrafların arttığı da raporda yer aldı.

Görsel

FENOMENLERİN GAZETECİLİĞE ETKİSİ OLUMSUZ

Medya yöneticilerinin %70’i, sosyal medya fenomenlerinin kaliteli gazetecilik içeriklerinin görünürlüğünü azalttığını düşünüyor.

  • %40’ı ise yetenekli gazetecilerin fenomenler nedeniyle sektörden uzaklaştığını belirtiyor.

2026 yılı için öngörü ise yapay zeka kaynaklı düşük kaliteli içeriklerin artması, buna karşılık içerik üreticilerinin daha fazla takip edilmesi.

İÇERİK ÜRETİCİSİ EKONOMİSİ YÜKSELİYOR

Raporda, yayıncılar ve video paylaşım platformlarının desteğiyle içerik üreticisi ekonomisinin büyüyeceği vurgulandı. Bu kişilerin Hollywood yıldızları gibi görüleceği, videolara yatırım yapanların ise yüksek gelirler elde edeceği öne çıkarıldı.

Kaynak: Haber Merkezi

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.