SON GELİŞMELER
Lösev
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Refah Sınır Kapısı’nda büyük kısıtlama: Geçişler engelleniyor

Haber görseli

İsrail’in yaklaşık iki yıl süren saldırı ve işgalin ardından sınırlı şekilde açtığı Gazze–Mısır hattındaki Refah Sınır Kapısı’ndan geçişlere yönelik kısıtlamalar devam ediyor. Yapılan açıklamalara göre, geçiş yapması planlanan kişilerin yalnızca yaklaşık dörtte birine izin verildi.

GEÇİŞ PLANLANAN 1600 KİŞİDEN SADECE 397’Sİ GEÇEBİLDİ

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi tarafından paylaşılan bilgilere göre, 2–9 Şubat tarihleri arasında Refah Sınır Kapısı’nda sınırlı geçişler gerçekleştirildi. Bu süre zarfında 172 Filistinli Gazze’ye geri dönerken, 225 kişi Gazze’den ayrılabildi. 26 kişinin ise sınırdan geçişi engellendi. Yetkililer, gidiş-dönüş geçiş yapması planlanan toplam 1600 kişiden yalnızca 397’sinin sınırı geçebildiğini, bunun da yaklaşık yüzde 25’lik bir geçiş oranına karşılık geldiğini bildirdi.

GAZZE DIŞINDA TEDAVİ BEKLEYEN BİNLERCE HASTA VAR

Refah Sınır Kapısı, Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı olma özelliğini taşırken, İsrail saldırıları nedeniyle bölgede ağır bir insani kriz yaşanıyor. Açıklamalara göre, Gazze’de 4 bini çocuk olmak üzere 22 binden fazla hasta, bölge dışında tedavi olmayı bekliyor. Ancak mevcut geçiş kısıtlamaları nedeniyle yalnızca çok sınırlı sayıda hastanın Mısır’a geçişine izin veriliyor.

80 BİN FİLİSTİNLİ GAZZE’YE DÖNMEK İÇİN KAYIT YAPTIRDI

Resmi olmayan verilere göre, İsrail saldırıları sırasında Gazze’den ayrılmak zorunda kalan yaklaşık 80 bin Filistinli, yerinden edilmeyi reddettiklerini ve topraklarına bağlılıklarını göstermek amacıyla Gazze’ye geri dönmek için kayıt yaptırdı. İsrail’in ise yalnızca Ekim 2023’ten sonra Gazze’den ayrılan Filistinlilerin geri dönüşüne izin verdiği belirtiliyor.

SINIRDA KÖTÜ MUAMELE İDDİALARI

Gazze’ye dönen Filistinliler, Refah Sınır Kapısı’nda İsrail askerleri tarafından uzun süreli sorgulamalara maruz kaldıklarını, işkence ve kötü muamele gördüklerini öne sürüyor. Sınır geçişlerinde yaşanan bu uygulamaların, dönüş sürecini daha da zorlaştırdığı ifade ediliyor.

Kaynak:AA 

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.