Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sağlık Bakanlığı, tütün ürünlerine karşı mücadele kapsamında “Yerinde Sigara Bırakma Polikliniği” hizmetini başlattı. Halk Sağlığı Genel Müdürü Dr. Muhammed Emin Demirkol’un açıklamasına göre uygulama, 11 Temmuz itibarıyla İçişleri Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı kurum hekimliklerinde başladı.
Hedef, iki ay içerisinde tüm kamu kurumlarında dönüşümlü olarak bu hizmeti yaygınlaştırmak. Haftada bir gün, tütün bağımlılığı tedavisi eğitimi almış bir hekim görevlendirilecek.
Dr. Demirkol, tütünle mücadelede topyekûn bir seferberlik içinde olduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun desteğiyle il ve ilçelerde çapraz denetimlerin etkin biçimde sürdüğünü söyledi.
Türkiye genelinde 81 ilde 671 sigara bırakma polikliniği aktif olarak vatandaşlara ücretsiz hizmet sunuyor. Bu polikliniklerde bine yakın sertifikalı hekim görev yapıyor. Son 3 ayda 72 bin kişiye hizmet ulaştırıldı.
ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı üzerinden vatandaşlara hem bilgi veriliyor hem de tedavi süreçleri takip ediliyor. Hat üzerinden 1 yıl boyunca en az 6 kez geri arama yapılarak vatandaşlara destek sunuluyor.
Kapalı alanlarda sigara içme yasağının denetimleri etkin biçimde sürüyor. Vatandaşlar, Yeşil Dedektör adlı mobil uygulama ile ihbarda bulunabiliyor.
Türkiye’de her 3 vatandaştan 1’inin sigara kullandığını belirten Demirkol, bu oranın önce yüzde 30’un altına, ardından yüzde 20’lerin altına çekilmesinin hedeflendiğini, nihai amacın ise sıfırlamak olduğunu vurguladı.
Okullarda yürütülen “Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek” gibi projelerle çocuklarda bilinç oluşturuluyor. Bazen sigarayı bırakma kararının çocuklardan geldiğini belirten Demirkol, sigaranın akciğer kanseri başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu hatırlattı.
Kaynak: İHA