Tokat'ta 9 Ekim akşamı başlayan mide bulantısı, kusma ve ishal şikâyetleri, binlerce kişiyi hastanelere yönlendirdi. Kentte sağlık kuruluşlarına yapılan başvurular yaklaşık 5 bine ulaşırken, rahatsızlıkların kesin kaynağı henüz belirlenemedi.
Tokat Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulunan Vali Abdullah Köklü, hastaların son durumuna ilişkin bilgi verdi. Köklü, 30 kişinin farklı hastanelerde yatarak tedavi gördüğünü ve hiçbirinin hayati tehlikesinin bulunmadığını açıkladı.
ÜÇ GÜNDE BİNLERCE BAŞVURU
Kentte 9 Ekim akşamından itibaren artan şikâyetler nedeniyle hastanelere yoğun başvuru yapıldı.
Vali Köklü, “Tokat'taki tüm hastanelerimize şimdiye kadar 5 bin civarında başvuru oldu. Şu an farklı hastanelerimizde yatarak tedavi gören 30 hasta bulunuyor. Hayati tehlikeleri yok.” dedi.
Yaşanan rahatsızlığın bağırsak enfeksiyonu olarak değerlendirildiğini belirten Köklü, hastalığın nedenine ilişkin incelemelerin sürdüğünü söyledi.
SU MU, YİYECEK Mİ? HENÜZ NETLEŞMEDİ
Vakalardaki artışın ardından gözler içme suyu ve gıdalara çevrildi. Ancak yetkililer, enfeksiyonların su kaynaklı olduğuna ilişkin henüz kesin bir bulgu bulunmadığını vurguladı.
Vali Köklü, “Su kaynaklıdır demek doğru bir ifade olmaz.” diyerek analizler tamamlanmadan kesin değerlendirme yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.
NUMUNELER ANKARA'YA GÖNDERİLDİ
Hastalığın kaynağının belirlenmesi amacıyla alınan su numuneleri, inceleme için Ankara'ya gönderildi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen analizlerin sonuçlarının 14 Ekim Çarşamba günü Tokat'a ulaşması bekleniyor.
Bu sonuçların, artan bağırsak enfeksiyonu vakalarının kaynağının araştırılmasında önemli rol oynaması öngörülüyor.
VALİ KÖKLÜ'DEN VATANDAŞLARA UYARI
Kesin sonuçlar açıklanana kadar vatandaşların su ve yiyecek tüketiminde dikkatli olmalarını isteyen Vali Köklü, alınacak önlemlerin tedbir amaçlı olduğunu belirtti.
Köklü, “O zamana kadar tedbir amaçlı söylüyoruz ki su ve yiyeceklere biraz temkinli yaklaşmamızda fayda var.” ifadelerini kullandı.
Tokat'ta sağlık ekiplerinin çalışmaları sürerken, hastalığın kaynağına ilişkin belirsizliğin analiz sonuçlarıyla giderilmesi bekleniyor.