SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Şamil Tayyar'dan asgari ücret çıkışı: Temmuzda zam gelebilir

Haber görseli

Eski AK Parti milletvekili ve gazeteci Şamil Tayyar, artan akaryakıt fiyatlarının maaşlarda ciddi erimeye yol açacağını belirterek temmuz ayında asgari ücrete ara zam ihtimaline dikkat çekti.

"TEMMUZDA ARA ZAM GÜNDEME GELEBİLİR"

TGRT Haber’de yayınlanan Medya Kritik programında konuşan Tayyar, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarıyla başlayan savaşın arından artan fiyatların maaşlar üzerindeki etkisine değinerek şunları söyledi:

"Eşel mobil sistemine geçerken kendi gelir kalemlerinizden yani vergiden vazgeçiyorsunuz. Bugün o bile yetmez hale geldi ve daha fazla zam yapıldı. Böyle giderse, fiyatlar artmaya devam ederse temmuz ayında ikinci kez asgari ücretin artırılma ihtimalinin doğacağını düşünüyorum. Hükümet yapar veya yapmaz o ayrı bir şey ama bu konudaki baskıların artacağını düşünüyorum. Çünkü ocak ayından temmuz ayına kadar çalışanların maaşında çok ciddi bir erime söz konusu olacak. Fiyatlar inanılmaz derecede artacak."

"TALEPLER ARTACAK, BASKI OLUŞACAK"

Tayyar, ekonomik koşulların toplum üzerindeki etkisine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Dolayısıyla ne olacak? Asgari ücretliler, memurlar, emekliler daha fazla talepte bulunacak. Dolayısıyla iç baskıyı oluşturacaklar. Sonuçta sandığı en derinden etkileyecek kitle bunlar. 17.7 milyon emekliden bahsediyoruz. Ve bunların tamamı seçmen. Son dönemde ciddi biçimde örgütlendiler ve kamuoyunu etkileme potansiyelleri de hayli arttı. Bu çevrelerden gelecek yoğun baskıların siyaset üzerindeki önümüzdeki dönemde daha fazla yaşamaya başlayacağız."

HÜKÜMETE SEÇİM UYARISI: "TEDBİRLER ALINMALI"

Tayyar, yaklaşan seçim sürecine de dikkat çekerek ekonomik tedbirlerin gecikmeden alınması gerektiğini belirtti:

"Fakat zaman daralıyor. Seçim sürecine doğru evrildik, neredeyse son düzlüğe çıkacağız. 2027'nin sonunda ya da 2028'in başında seçim olacaksa, bu olumsuzluklar zamana yayıldıkça iktidar açısından aleyhte bir süreç işleyecek. Çünkü seçim süreçleri en fazla enfekte edilen süreçler. Muhalefet de burada yoğun baskı yapacak, toplumsal baskı ve beklentiler artacak, talepler artacak. O nedenle ben bazı tedbirlerin 2027 yılına sarkmadan öne alınarak yani 2026 yılı içinde bir set çekilerek bunun olumsuz etkilerinin azaltılması gerektiğini düşünüyorum. O nedenle hiç vakit kaybetmeden savaşın finansal ve siyasal etkilerini çok ciddi bir biçimde analiz edip bugünden bu tedbirleri almamız gerek."