Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
SANKO Okulları öğrencileri, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Codeavour 6.0 Uluslararası Yapay Zeka Yarışmasında büyük bir başarıya imza attı. Senior Group kategorisinde dünya birincisi olan öğrenciler, geliştirdikleri projeyle dikkatleri üzerine çekti.
Zeynep Mihrimah Şahin, Nurdeniz Ocak ve Melek Naz Yüksel’den oluşan SANKO ekibi, danışman öğretmenleri Neriman Ersönmez rehberliğinde deniz ekosistemine katkı sağlayan Eco Ballast adlı projeyi geliştirdi. Proje, deniz taşımacılığında kullanılan balast suyunun ekosistem üzerindeki zararlı etkilerini azaltmayı hedefliyor.
Proje kapsamında öğrenciler, gemilerin balast suyu alımı sırasında deniz canlılarının tanklara çekilmesini önlemek için ultrasonik ses dalgaları, manyetik alan, yapay akıntı ve yapay zeka destekli kontrol sistemlerini entegre ettikleri çok yönlü bir sistem geliştirdi. Bu sistem, canlıların zarar görmeden su alım bölgesinden uzaklaşmasını sağlıyor ve biyolojik istilaların önüne geçiyor.
Eco Ballast projesiyle Türkiye birinciliği elde eden ekip, bu başarı sayesinde Doha’daki dünya finallerine katılma hakkı kazandı. 19 ülkeden 280 takımın yarıştığı bu büyük organizasyonda birinciliğe ulaşan öğrenciler, hem Türkiye hem de Gaziantep adına büyük bir gurur yaşattı.
SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, öğrencilerinin bu anlamlı başarısıyla Türkiye’nin adını küresel alanda duyurduklarını belirtti. Asyalı, öğrenciler ile danışman öğretmenlerini kutlayarak, bu başarıların devamını diledi.
Kaynak: İHA