Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın, terör örgütü YPG/SDG elebaşlarından Mazlum Abdi kod adlı Ferhat Abdi Şahin ile Ateşkes ve Tam Entegrasyon Anlaşması’nın uygulanmasına ilişkin Şam’da yaptığı görüşmenin sonuçsuz kaldığı öğrenildi.
10 MART MUTABAKATI UYGULANAMADI
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Suriye hükümet kaynakları, dün gerçekleştirilen görüşmede 10 Mart mutabakatı olarak da bilinen Ateşkes ve Tam Entegrasyon Anlaşması’nın hayata geçirilmesi konusunda taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığını belirtti.
Hükümet kaynağı, “SDG tarafı görüşmede gerekli esnekliği göstermedi. İlerleyen süreçte yeni toplantılar yapılacak.” ifadelerini kullandı.
GÜNDEM: HASEKE’NİN STATÜSÜ
Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun Telegram hesabında yayımladığı bilgilere göre, yaklaşık 5 saat süren görüşmelerde ağırlıklı olarak ülkenin kuzeydoğusunda, Irak sınırında yer alan Haseke ilinin statüsü ele alındı.
Görüşmede Şahin’in, Haseke’nin örgütün kontrolünde kalmasında ısrar ettiği, Cumhurbaşkanı Şara’nın ise İç Güvenlik Güçleri’nin kente girmesi ve devlet kurumlarının yeniden devralmasını şart koştuğu aktarıldı.
“KABUL EDİLMEZSE OPERASYON SÜRECEK”
Şahin’in, Haseke’nin tamamen örgütün kontrolünde kalması yönündeki ısrarına karşılık Şara’nın, bu durumda askeri ve güvenlik operasyonlarının devam edeceğini net şekilde ilettiği belirtildi. Haberde ayrıca Şara’nın, Şahin’in istişare talebiyle istediği 5 günlük ek süreyi reddettiği ve pazartesi gece yarısına kadar nihai yanıt verilmesini talep ettiği ifade edildi.
HÜKÜMETE YAKIN KAYNAKLAR DA DOĞRULADI
Suriye devlet televizyonu El-İhbariyye’ye konuşan hükümete yakın bir kaynak da görüşmelerin herhangi bir anlaşma sağlanamadan sona erdiğini doğruladı.
Kaynak: AA
